Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Kurje oči (Kalusi)

simptomi koje ste odabrali

Upaljena crvena koža

Tanka i glatka koža

Opis bolesti

Kurje oči su debela i tvrda zadebljanja na koži. Mogu se pojaviti bilo gdje na stopalima, a pogotovo na mjestima gdje je koža izložena stalnom trljanju obuće. Najčešće se stvaraju na peti i na bočnim dijelovima prstiju, gdje neudobna i uska cipela najjače pritišće kožu. Postoje dva oblika kurjih očiju. Meki oblici se javljaju među prstima kao posljedica pojačanog pritiska na kožu i znojenja, dok se tvrđi oblici stvaraju na gornjim dijelovima prstiju ili na tabanima zbog pojačanog mehaničkog pritiskanja prilikom hodanja. Kao i kurje oči, i kalusi tj. zadebljanja kože imaju nekoliko oblika. Uz običan kalus koji nastaje trenjem ruku ili stopala, postoji i kalus na tabanu te nasljedni kalus. Oni mogu narasti do 2.5 cm što ih čini većim od kurjih očiju. Najpodložniji su im ljudi s visokim lukom stopala jer kad hodaju izlažu prste većem pritisku pa se oni i više taru o cipele.

Simptomi

Kurje oko se najčešće smješta na tabanu, malom prstu ili na gornjoj strani nožnog prsta. Meko kurje karakterizira ružičasti ili crveni dio kože čije je središte tanko i glatko. Zahvaćeno područje na početku postaje crveno i bolno, a javljaju se i žuljevi. Oni s vremenom postaju tvrđi, deblji, a ponekad i izuzetno bolni.

Prevencija

Nosite cipele od materijala koji dopuštaju nogama da „dišu“, kao što su koža, tkanina i neke vrste sintetike. Kupujte cipele koje zaista pristaju vašem stopalu. U cipeli mora biti dovoljno prostora za kretanje prstiju, ali ne toliko da stopala klize. Između najdužeg prsta i prednjeg dijela cipele treba biti oko 1 cm mjesta. Potpetice neka budu čvrste, a čarape ne pretijesne. Izbjegavajte zašiljene cipele i visoke potpetice. Ortoped će vam preporučiti korektivne uloške ili cipele ako se vaši potplati ili pete nejednako troše.

Liječenje

Pritisak na kurje oko pokušajte ublažiti pomoću jastučića napravljenih od posebne, jake pamučne tkanine tzv. moleskinskih jastučića. Kako bi olakšali odstranjivanje ispucalih zadebljanja na koži isprobajte hidrokortizonske kreme. Dio koji ste namazali potrebno je preko noći pokriti čarapom ili plastičnom vrećicom. Zadebljanje ujutro istrljajte grubim ručnikom ili četkom. Kalus je preporučljivo strugati kamenom plavučcem, a zatim i namazati kremom na bazi ureje. Međutim, isti postupak ne vrijedi i za kurje oči koje su osjetljive i bolne.

Posebna napomena

Iako je kalus s tabana moguće odstraniti operacijom, njegov je povratak gotovo siguran. Preporučljivo je paziti da stopala budu suha i pošteđena trenja. Kupujte samo kvalitetne cipele koje pristaju vašoj nozi. Uz to nosite pamučne čarape, a ne vunu ili sintetička vlakna koja mogu nadražiti kožu. Ako je kurje oko rezultat neprirodnog položaja stopala mogu vam pomoći ortopedski ulošci za cipele.