Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Laringitis

simptomi koje ste odabrali

Otežano disanje

Promuklost

Bol prilikom govora

Stalna potreba za pročišćavanjem grla

Povišena tjelesna temperatura

Malaksalost

Opis bolesti

Laringitis je upala sluznice grla tj. dijela dušnika u kojem se nalaze glasnice. Ako su glasnice natečene, zvukovi koji izlaze iz usta su nekoliko tonova viši ili niži. Moguća je i promuklost ili ostanak „bez glasa“. Laringitis se može podijeliti na akutni i kronični. Akutni laringitis je uzrokovan infektivnim čimbenicima i karakterističan je, prije svega, za mlađe dobne skupine. Kronični laringitis je bolest koja je karakteristična za odraslu populaciju. Uzrokovana je, prije svega, neinfektivnim iritirajućim čimbenicima te duhanskim dimom kojem je izložena cijela sluznica dišnih puteva prilikom pušenja. Drugi čimbenici koji bi mogli pogodovati kroničnim upalnim promjenama grkljana su alkohol, kronične infekcije gornjih dišnih puteva, prije svega, sinusa.

Simptomi

Promuklost, otežano disanje, povišena tjelesna temperatura, malaksalost, bol prilikom govora te stalna potreba za pročišćavanjem grla samo su neki od simptoma laringitisa.

Prevencija

Ne naprežite glas preko svake mjere. Izbjegavajte zadimljene prostore. Ako je upala grla posljedica alergijske reakcije na određene vrste hrane, uklonite onu hranu koju smatrate uzročnikom upale iz svoje prehrane.

Liječenje

Ako je posrijedi virusna upala grla, tijelo će se samo riješiti virusa. Ako se radi o bakterijskoj upali, liječnik će vam dati antibiotike. Kod većine alergija liječnici obično propisuju antihistaminike koji smanjuju oticanje i upalu. Pritom je važno pošteđivati glas od daljnjih napora. Ako ste, pak, samo preopteretili grlo npr. žustrim navijanjem na utakmici, liječenje nije potrebno. Važno je što više odmarati glas.

Posebna napomena

Osim virusa i bakterija, upalu grla uzrokuje svako preopterećenje glasnica. Glasnice mogu oteći i zbog alergije i izloženosti jakim kemikalijama ili otrovima ili kao posljedica izraslina ili tumora.