Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Leukemija

Opis bolesti

Leukemija je skup malignih oboljenja koji započinju u koštanoj srži (spužvasto tkivo koje ispunjava koštane šupljine i u kojoj se proizvode krvne stanica) i dovode do povećanja broja abnormalnih bijelih krvnih stanica. U tom procesu dolazi do smanjenja broja zrelih, funkcionalnih krvnih stanica – leukocita, eritrocita i trombocita. Uzrok leukemije nije poznat, a smatra se da ulogu imaju i nasljedni faktori i faktori okoliša kao što su radijacija, kemikalije i virusi. Kod akutne leukemije, maligne stanice počinju se umnažati prije nego što sazru, dok kod kroničnih oblika leukemije se stanice raka razvijaju do pune zrelosti.

Simptomi

Simptomi uključuju umor i bljedilo, povišenu tjelesnu temperaturu, krvarenje iz desni ili nosa ili krv u stolici ili mokraći, bol u kostima, povećane limfne čvorove (u pravilu na vratu, pazuhu ili preponama), povećanu jetru i slezenu.

Prevencija

Ne postoji određeni način na koji bi se mogao prevenirati nastanak leukemije. Rizik od obolijevanja od nekih tipova leukemije može se smanjiti izbjegavanjem izlaganja zračenju, određenim kemikalijama te nepušenjem.

Liječenje

Kod akutne leukemije mirovanje bolesti je glavni cilj liječenja. Pacijenti prolaze kroz cikluse kemoterapije, a obično im se daju i transfuzije krvi i trombociti, s obzirom imaju vrlo malen broj zdravih krvnih stanica. Prepisuju se i protuupalni lijekovi i lijekovi za smanjenje mučnine i povraćanja koji mogu biti posljedica kemoterapije. Akutna mijeloična leukemija često ne reagira dobro na kemoterapiju pa se preporučuje presađivanje koštane srži. Kronična limfocitna leukemija se češće javlja kod starijih ljudi i napreduje sporije. Dok nema simptoma, bolest ne zahtijeva liječenje te se može godinama kontrolirati pomoću oralne kemoterapije. Oralna kemoterapija može kontrolirati i simptome kronične mijeloidne leukemije prije nego bolest postane akutna. Radijacija se također primjenjuje kao oblik terapije kod nekih tipova leukemije.

Posebne napomene

Neke vrste leukemije nemaju nikakve simptome sve dok bolest nije već u odmaklom stadiju, a ponekad čak niti tada.