Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Lupus

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Mučnina

Povraćanje

Ubrzano kucanje srca

Osjećaj slabosti

Oticanje zglobova

Smetnje u motilitetu

Eritem lica

Kašalj

Osjećaj nedostatka zraka

Pritisak u predjelu prsnog koša

Aritmija

Povišena tjelesna temperatura

Povećanje jetre

Opis bolesti

Lupus je kronična autoimuna bolest koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak. U normalnim okolnostima, imunološki sustav stvara antitijela kako bi zaštitio organizam od virusa, bakterija i stranih tijela. Ta se strana tijela nazivaju antigeni. Kod autoimunog poremećaja poput lupusa, imunološki sustav ne prepoznaje razliku između stranog sadržaja te vlastitih stanica i tkiva. Imunološki sustav tada stvara antitijela koja napadaju sama sebe. Postoje dva oblika lupusa. Diskoidni eritematozni lupus (DEL) napada samo kožu koja je izložena sunčevoj svjetlosti, a sistemski eritematozni lupus (SEL) napada kožu i druge vitalne organe te može izazvati i bubrežnu bolest. Za lupus su karakteristične nepredvidljive faze remisije i pogoršanja koje se razlikuju intenzitetom i trajanjem.

Simptomi

Opća slabost i povišena temperatura prisutne su u gotovo svih bolesnika. Bolesnici mogu osjećati bol u trbuhu s mučninom i povraćanjem. Također se mogu uočiti i otekline, smetnje u motilitetu i klinički znakovi artritisa. Promjene na koži mogu se opaziti u obliku eritema, kožnih čvorića, ulceracija i mjestimičnih hiperpigmentacija. Vrlo je tipičan eritem lica poput leptira te crvenilo, suncu izloženih dijelova tijela, kao posljedice fotosenzitivnosti. Moguća je i bolest bubrega, lagano povećanje jetre kao i promjene na dišnom sustavu. Tegobe se očituju osjećajem nedostatka zraka, kašljem, pritiskom u predjelu prsnog koša. Osim toga, moguće su i promjene kardiovaskularnog sustava. Javlja se ubrzani srčani ritam, aritmija, povećanje srčanog mišića te tromboze krvnih žila.

Prevencija

Način prevencije lupusa ne postoji jer se ne zna što ga izaziva. Prije svega valja slijediti savjete liječnika te izbjegavati sunčevu svjetlost, stres te nedostatak sna. Također valja paziti na prehranu te redovito vježbati.

Liječenje

Za ublažavanje bolova u zglobovima mogu se koristiti nesteroidni protuupalni lijekovi kao što je acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin). Trajan osip i jaču bol u zglobovima mogu ublažiti antimalarijski lijekovi kao što je hidroksiklorokin. Kako bi smanjili upalu i snizili temperaturu preporučuje se kratka kura kortikosteroidima. Upalu također smanjuju imunosupresori potiskujući nenormalnu autoimunu aktivnost. Kako ovu bolest često prate problemi spavanja od velike pomoći mogu biti antidepresivi i blaga sredstva protiv tjeskobe. Za jake slučajeve lupusa koji uključuju bubrežna oštećenja mogu se rabiti ciklofosfamidi koji oslabljuju imunski sustav. Blagi kožni osipi mogu se liječiti kortikosteroidnim kremama lokalne primjene koje se mogu kupiti bez recepta.

Posebna napomena

Alergija na hranu česta je kod ljudi oboljelih od lupusa. Stoga je važno utvrditi, a potom i izbjegavati problematičnu hranu jer pravilna prehrana može smanjiti upalu i bolove. Oboljeli bi trebali izbjegavati izlaganje sunčevoj svjetlosti. To se može postići nošenjem zaštitne odjeće poput šešira, sunčanih naočala, dugih rukava i dugih hlača. Od velike će koristi biti i sredstava za zaštitu od sunca s minimalnim faktorom 15 koji sadrži paraaminobenzoičnu kiselinu (PABA).