Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Lymphadenitis

simptomi koje ste odabrali

Otečenost limfnih čvorova

Povišena tjelesna temperatura

Upaljena crvena koža

Topla koža

Opis bolesti

Lymphadenitis je upala jednog ili više limfnih čvorova. Lymphadenitis može prouzročiti infekcija bilo koje vrste mikroorganizma, bakterije, virusi, protozoa, rikecije ili gljivice. Tipično, infekcija se širi u limfni čvor iz kože, uha, nosa ili oka. Bolest treba razlikovati od površinskog tromboflebitisa

Simptomi

Kliničkom slikom dominiraju neki od simptoma, bolesnik ima povišenu temperaturu  a laboratorijski nalazi pokazuju ubrzanu sedimentaciju i leukocitozu. Inficirani limfni čvorovi se povećaju i obično su osjetljivi i bolni. Katkada je koža iznad inficiranih čvorova topla i crvena, osjetljiva i tvrda. U podlozi  postoje simptomi i znaci primarne infekcije Žlijezde se mogu napipati  u pazušnoj jami, preponama, na vratu, a rjeđe i na ostalim mjestima na tijelu. Obostrano uvećanje limfnih žlijezda na vratu koje su bolne najčešće nastaje kao posljedica faringitisa (upala ždrijela), ili   infektivne mononukleoze. U bolesnika je izražena jaka osjetljivost na dodir uvećanih limfnih žlijezda.  

Prevencija

Da bi se spriječili limfadenitis, svaku infekciju treba pravodobno liječiti. Velika važnost treba pridavati zdravlju zubi pravovremeno liječenje bolesti zuba, ne sanirane upale mogu dovesti do upale. Preventivno treba provoditi redovite sistematske preglede, periodična kontrola kompletne krvne slike nije na odmet. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti redovito trebaju posjećivati liječnika. Pravilna prehrana, tjelovježba, u službi su očuvanja imunološkog sustava osobe .

Liječenje

Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom služi kao početak u postavljanju dijagnoze. Liječenje ovisi o mikroorganizmu koji je uzrokovao infekciju. Topli oblozi mogu olakšati bol u upaljenim limfnim čvorovima. Obično jednom kada se infekciju izliječi, limfni čvorovi se polako smanje i bol prestane. Katkada povećani limfni čvorovi ostanu čvrsti, ali više nisu bolno osjetljivi.

Posebne napomene

Ne sanirani zubi, učestale grlobolje koje se pravovremeno ne liječe mogu biti potencijalni rizik za lymphadenitis. U takvim situacijama nužno je potražiti pomoć liječnika uz strog pridržavanje zadanih smjernica liječenja.