Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Madeži i melanom kože

simptomi koje ste odabrali

Crna koža

Madež je pigmentirana mrlja koja se pojavljuje na koži a razvija se iz melanocita. Nastaju tokom života, a vrhunac postižu do adolescencije. Njihov broj na tijelu zavisi od nasljednosti, izlaganju suncu, uzimanju lijekova (kortikosteroidi), trudnoće i drugih faktora. Madeži ili nevusi su obično bezopasni, ali opreza sa istim treba imati. Svaka promjena na nevusima može biti opasna, (povrede, opekotine), a naročito ako krvare, i upalno su  promijenjeni, brzo i bolno rastu. Svaka ovakva promjena na nevusima zahtijeva posjetu liječniku. Melanom je najopasniji oblik raka kože. Građen je od ćelija koje su bogate pigmentom melanocita.  Veliki utjecaj na njegov nastanak ima naglo i uzastopno izlaganje sunčevim zrakama. Ipak ne treba zanemariti i druge faktore kao što je genetska predispozicija, prisustvo velikog broja madeža, boja  i tip kože, kao i broj opekotina od sunca tokom života. Osim na koži, može nastati, iako iznimno rijetko, i na drugim mjestima u tijelu, kao što su dišni putovi, probavni sustav, rodnica, mokraćna cijev, usta, mozak i unutrašnjost oka.

Prevencija

Prekomjerno izlaganje suncu i njegovim štetnim ultraljubičastim (UV) zrakama (vrijeme od 11-16 sati ) godinama je poznato kao jedan od glavnih uzroka raka kože. Oštećenje kože UV zrakama dodatno pridonosi i globalno zatopljenje, pojava ozonskih rupa i pojačano sunčevo zračenje. Osobe sa velikim brojem madeža moraju biti posebno oprezne prilikom izlaganja suncu.Za njih je najbolje ne sunčati se i koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom uz obavezno nošenje majica, kapa, šešira i sunčanih naočala. Djeca se obavezno prije izlaska na sunce moraju namazati kremama sa visokim faktorom zaštite. Obavezne su kapice i šeširi za zaštitu od sunčanice, te pamučne majice za zaštitu cijelog tijela.

Simptomi  

Melanom nastaje najčešće na nepromijenjenoj koži (oko 70% slučajeva) ili na mjestima gdje već postoje madeži. Melanom tipično izgleda kao pigmentirana lezija kože, crne ili tamnosmeđe boje, nepravilnih asimetričnih rubova, promjera većeg od 6 mm. Važno je znati da postoje dva tipa rasta melanoma: melanomi koji  radijalno rastu (horizontalno, površinsko širenje) i melanomi koji vertikalno rastu (prema dubini i visini).

Liječenje

Kad se melanom otkrije na vrijeme, liječenje je često jednostavnije i učinkovitije. Primijetite li promjenu u veličini, obliku ili boji madeža ili drugih mrlja na koži, obvezno posjetite liječnika bez odgađanja.

Posebne napomene

Osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju melanom kože ili nakupine displastičnih nevusa najmanje jednom godišnje trebaju se javiti dermatologu na redovni pregled kože.