Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Menopauza

simptomi koje ste odabrali

Smetnje spavanja

Promjene raspoloženja

Valunzi

Opis bolesti

Oko 40. godine kod žene se obično smanjuje aktivnost jajnika koji naposljetku potpuno prestaju s radom. Također dolazi i do smanjenja proizvodnje estrogena i progesterona. Snižavanjem razine ovih hormona nastupaju promjene u cijelom tijelu, a prestanak menstruacije je jedna od najočitijih promjena. Pojam menopauza često se odnosi na prestanak menstruacije, ali i na razdoblje koje mu prethodi (premenopauza) te razdoblje nakon posljednje menstruacije (postmenopauza). Kod većine žena posljednja se menstruacija javlja između 45. i 55. godine, ali može se javiti i prije i poslije tog perioda. Snižene razine estrogena mogu biti uzrokom i raznih drugih simptoma, ali i tegoba koje ponekad prate menopauzu.

Simptomi

Tegobe vezane uz menopauzu najčešće su naleti vrućine, promjene raspoloženja te problemi sa spavanjem. Ovi simptomi su privremeni i povlače se jednom kad se tijelo prilagodi novim razinama hormona. No, ponekad se mogu pojaviti i trajnije tegobe. Smanjenje estrogena utječe na apsorpciju kalcija u kosti što povećava rizik od osteoporoze, a može izazvati i porast razine kolesterola u krvi što je povezano s kardiovaskularnim bolestima.

Prevencija

Menopauzu i popratne simptome nemoguće je izbjeći, ali je moguće ublažiti određene tegobe koje se pritom javljaju. Za prevenciju osteoporoze preporučuje se povećan unos kalcija i tjelovježba, dok je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti dobro uzimati vitamin E.

Liječenje

Većina žena ne treba tretman za tegobe koje se javljaju s ulaskom u menopauzu, budući da one najčešće prođu same od sebe. Međutim, u nekim se slučajevima primjenjuje nadomjesno hormonsko liječenje - u organizam se unose dodatne količine estrogena, obično oralno ili preko flastera. Većina žena uzima kombinaciju estrogena i progestagena, jer sam estrogen može izazvati teške nuspojave poput raka sluznice maternice i raka maternice.

Posebne napomene

Zabluda je da se u menopauzi kod većine žena smanji spolna želja. Naime, menopauza kod mnogih žena pozitivno utječe na libido. Iako je s ulaskom u menopauzu moguća veća suhoća rodnice, ovaj se problem može otkloniti vaginalnim mazivima ili estrogenskim kremama.