Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Meteorizam (nadutost)

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Pritisak u želucu

Povećana količina zraka u želucu

Opis bolesti

Meteorizam je povećana količina zraka u probavnom sustavu, stanje na koje utječe hrana koju konzumirano,vrsti bakterija koje imamo u crijevu, često je pod utjecajem je popratnih bolesti .,kao što su upale crijeva, tumori , kronični pankreatitis, poremećaj crijevne flore i infekcije .

Prevencija

Pomanjkanje vremena za normalno konzumiranje hrane uz mnoge druge bolesti, može biti jedan od razloga za pojavu meteorizma. Zbog navedeno jedna od preventivnih mjera je uvođenje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu uz što manje konzumiranje branša i šećera. Pravilno žvakanje hrane ,dovoljan unos tekućine mogu biti dobri saveznici u prevenciji meteorizam. Osobe sa probavnim poteškoćama ne bi smjele zanemariti poteškoće uvjetovane meteorizmom posebno ako je meteorizam popratno stanje nakon svakog objeda. Kronični bolesnici i osobe starije dobi koje imaju poteškoća sa regulacijom stolice dodatno trebaju provoditi mjere prevencije kroz redovite kontrolne preglede.

Simptomi

Simptomi se mogu razlikovati ovisno o uzrocima pojave meteorizma. Obično su prisutni težina i pritisak u želucu odmah nakon jela, uz povećanu količinu zraka u želucu,Mogu se javiti bolovi u trbuhu. Ponekad se bolesnik može žaliti grčeve ,jedan od popratnih simptoma može biti i pojava opstipacije ili zatvora.

Liječenje

Ako su simptomi prisutni u kontinuitetu nužno je potražiti savjet liječnika. Pasaža crijeva uz laboratorijske pretrage ,endoskopski pregled samo su neki od postupaka koji određuju daljini tijek liječenja. Promjenom načina života i prehrane, uz prirodnu regulaciju ritma stolice mogu se poteškoće donekle ublažiti . Ako je liječenje usmjereno na promjenu prehrambenih navika onda nije na odmet učiniti izmjene u kombinaciji obroka. Uz mesne obroke dobro je ne uzimati krumpir, rižu, brašno ili tijesto, nego samo kuhano i svježe povrće; ako se dominantno jede ugljikohidratna hrana, uz nju ne bi trebalo jesti meso, nego samo kuhano i svježe povrće. Ponekad se u podlozi nadutosti nalazi preosjetljivost na gluten što u konačnici znači izbacivanje namirnica u kojima se nalazi gluten čime se poteškoće mogu svesti na minimum a kvaliteta života osobe poboljšati.