Mišja groznica - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Mišja groznica

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Povraćanje

Krv u mokraći

Proljev

Visoka temperatura

Osjećaj punine u licu

Krv u stolici

Opis bolesti

Mišju groznicu izaziva Hantaan virus. Rezervoar virusa su neke vrste glodavaca kao što su poljski miševi i štakor. Glodavci izlučuju virus preko svojih sekreta i ekskreta (slina, feces, urin). Osoba se može inficirati respiratornim putem ,mehanizam prijenosa putem zaražene hrane nije u potpunosti razjašnjen. Respiratornim putem virus se najčešće prenosi udisanjem prašine u kojoj se nalaze sasušene izlučevine zaraženih glodavaca, u kojima se virus može održati i nekoliko dana nakon izlučivanja u vanjsku sredinu.

Prevencija

Pojedine skupine daleko su više izloženi riziku od ostalih. Zemljoradnici, poljodjelci, šumari, izletnici, planinari, domaćice koji dnevne aktivnosti zbog naravi posla obavljaju na otvorenom prostoru. Tijekom ljetnih mjeseci kada je potreba za nomadskim odmorom sve zastupljenija pojedinci ne razmišljaju o mogućim izvorima zaraze u neposrednom okružju. Zbog navedenog mjere prevencije su nužne. Pažljivo skladištenje namirnica,konzumiranje provjerene vode, redovita higijena ruku uz termičku obradu pribora nužan su oblik preventivnih aktivnosti koje se ne smiju zanemariti. Putovanja u inozemstvo, iziskuje također povećane mjere opreza. Pravovremeno informiranje i povećane mjere opreza dio su preventivnih aktivnosti.

Simptomi

Bolest definiraju četiri faze koje se javljaju nakon inkubacije koja traje od 2-4 tjedna.  

U prvoj fazi bolesti bolesnik je zažaren i otečen u licu,moguća je krvarenje iz nosa, i krvarenje iz desni. U drugoj fazi bolesnik ima visoku temperatura, jake bolove u trbuhu,  povraća i ima proljev. Ubrzo se javljaju  krvavljenja po koži, često je  prisutna krv u mokraći, krv u stolici, bolesnik može i povraćati krv. U kratkom vremenu prisutni su znakovi bubrežne insuficijencije Bolesnik ima snižen krvni tlak , dehidriran je, ova faza traje 10 dana. U trećoj fazi  uspostavlja se funkcija bubrega, dolazi do pojačanog  izlučivanja mokraće, otok lica se povlači bolesniku se vraća apetit. U četvrtoj fazi bolesnik se oporavlja, sam tijek oporavka traje do tri mjeseca.  

Liječenje

Liječenje ovisi o općem stanju bolesnika i jačini simptoma bolesti Kod teškog oblika bubrežne insuficijencije ponekad je nužna hemodijaliza.

Mjere opreza

Ako bolesnik tijekom druge faze pokazuje izrazite simptome bubrežne insuficijencije nužan je hitni prijem u bolnicu.