Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Mononukleoza

simptomi koje ste odabrali

Vrućica

Umor

Jaka upala grla

Opis bolesti

Mononukleoza je bolest u narodu poznata kao bolest poljupca. Tako je nazvana jer se prenosi slinom, a uzrokuje ju Epstein-Barrov virus koji spada u skupinu herpes virusa. U većini slučajeva prođe od dva do četiri tjedna do pojave prvih simptoma bolesti. Važno je naglasiti i da se bolest vrlo često, zbog sličnosti simptoma, zamjenjuje s gnojnom anginom. Virus doživotno ostaje u domaćinu, a povremeno se (npr. padom imuniteta) može reaktivirati. No, u tom slučaju se više ne pojavljuju simptomi kao kod prve infekcije.

Simptomi

Simptomi mononukleoze variraju ovisno o težini bolesti. Kod nekih bolest prođe neopaženo, javljaju se simptomi slični virozi, dok neke osobe zadobiju teži oblik s trajanjem i do tri mjeseca. Tijek bolesti je u većini slučajeva sličan. Jača upala grla najčešće traje pet-sedam dana, a slabi sljedećih sedam-deset dana. Vrućica obično traje sedam-14 dana dana, ponekad i duže. Limfni čvorovi se uglavnom smanjuju tijekom tri tjedna. Umor traje najduže. Većina bolesnika se tek za tri-četiri tjedna osjeća spremnima za svakodnevno obavljanje obaveza. Tek teži oblik upale grla u većini slučajeva natjera bolesnike da potraže medicinsku pomoć. U nekim slučajevima se pojavi samo jedan ili dva simptoma, ali umor je, ipak, uvijek prisutan. Mononukleoza najčešće prolazi bez komplikacija.

Prevencija

Kao prevencija se preporučuje da se međusobno ne pije iz iste čaše ili boce što je vrlo česta navika među mladima. Također je važno naglasiti da je osoba potencijalno zarazna do pola godine nakon povlačenja simptoma zbog čega treba izbjegavati bilo kakav kontakt sa slinom oboljelog.

Liječenje

Mononukleoza se liječi simptomatski, dakle ublažavanjem simptoma. Ključ bržeg ozdravljenja je mirovanje i nemasna prehrana. Kod težih slučajeva koriste se i kortikosteroidi zbog jake grlobolje. Mogu se uzimati i antipiretici za snižavanje temperature. Preporučuje se i unos vitamina iz voća i povrća i raznih vitaminskih pripravaka s obzirom da bolest jako oslabljuje imunitet, čineći organizam podložnim za sekundarne infekcije. Isto tako, s obzirom da bolest zahvaća jetru, treba izbjegavati i alkohol čak i nekoliko mjeseci nakon povlačenja simptoma.