Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Moždani udar

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Povraćanje

Vrtoglavica

Otežano gutanje

Gubitak vida

Štucanje

Oduzetost lica

Oduzetost ruke

Oduzetost noge

Jaka glavobolja

Opis

Moždani udar je neurološki poremećaj koji nastaje naglo, uslijed poremećaja dotoka krvi u mozak. Oko tri četvrtine svih moždanih udara nastaju zbog nedovoljnog dotoka krvi bogate kisikom u mozak. To je posljedica ugruška krvi koji može biti trombon (nepomičan ugrušak koji nastaje u krvnoj žili) ili embolusom (ugrušak koji putuje krvlju i zaglavi se u žili). Druga osnovna vrsta moždanog udara je izazvana izljevom krvi u mozak. Do ovoga dolazi uslijed prsnuća moždane aneurizme ili krvarenjem oslabljene ili upaljene žile u mozgu. Nakupljanjem krvi u mozgu povećava se tlak koji može na izravan način uništiti tkivo ili stanice ometajući normalno protjecanje krvi kroz zahvaćena područja. Oštećenje i odumiranje živčanih stanica u mozgu ima za posljedicu oštećenje onih funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju. Moždani udar je drugi uzrok smrti te prvi uzrok invaliditeta u Hrvatskoj.

Simptomi

Utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge, vrtoglavica, nagli gubitak vida, koordinacije ili sposobnosti da se razumije govor. Simptomi mogu biti praćeni povraćanjem, mučninom, štucanjem ili otežanim gutanjem. Moguća je i nagla i jaka glavobolja koju prati brzi gubitak svijesti.

Prevencija

Važno je usvojiti životne navike koje doprinose zdravlju srca i krvnih žila. Preporučuje se ishrana koja sadrži malo masti, soli i kolesterola, redovito vježbanje, kontroliranje tjelesne mase, praćenje visine krvnog tlaka i nepušenje.

Liječenje

Moždani udar zahtijeva hitnu liječničku skrb. Često se primjenjuju lijekovi koji mogu otkloniti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu. Ponekad je potrebna i hitna operacija za uklanjanje krvi koja se izlila u mozak i zatvaranje prsnule arterije ili aneurizme. Nakon završenog akutnog liječenja provodi se rehabilitacija koju je potrebno započeti što ranije. Važno je liječiti i popratna stanja kao što su povišeni krvni tlak, povišena masnoća u krvi, suženje krvnih žila i slično.

Posebne napomene

Pušenje je jedan od najrizičnijih faktora za nastanak moždanog udara. Istraživanja pokazuju da pušenje povećava rizik za moždani udar do šest puta.