Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Mrena (Katarakta)

simptomi koje ste odabrali

Oslabljen vid

Zamagljen pogled

Otežano gledanje na suncu

Loš vid noću

Opis bolesti

Očna mrena jest zamućenje očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida. Najčešći oblik mrene je tzv. "siva staračka mrena", čiji naziv dolazi od sivog izgleda koji leća poprimi u fazi zrele katarakte. Za vrijeme stvaranja mrene, svjetlo koje ulazi u oko se zaustavlja i iskrivljava, što uzrokuje postupno, ali bezbolno zamućivanje vida. Mrene su glavni uzrok sljepoće, a od nje se svake godine razboli jedna od 500 osoba. Unatoč ovim brojkama, bolest je zapravo jedan od manje ozbiljnih očnih poremećaja zato što se operacijom u većini slučajeva može povratiti izgubljeni vid.

Simptomi

Pojavu mrene prati oslabljen vid, vid kao kroz maglu, otežano gledanje na suncu zbog raspršivanja zraka svjetlosti pri prolazu kroz leću, teže snalaženje u prostoru, otežano čitanje te loš vid noću. U nekim slučajevima početne katarakte, vid se može poboljšati naočalama jer u početku, zbog bubrenja leće i povećanja indeksa loma, dolazi do pojave kratkovidnosti. Brzina razvoja mrene razlikuje se od osobe do osobe. S vremenom, kako zamućenje leće napreduje, naočale prestaju biti od koristi.

Prevencija

Kako bi spriječili nastajanje mrene izbjegavajte jarko sunce noseći sunčane naočale koje imaju filtar za ultraljubičaste B zrake (UVB). Oftalmolozi smatraju da antioksidansi pružaju zaštitu od mrene smanjenjem ili usporavanjem degeneracije bjelančevine u leći koje uzrokuju čimbenici iz okoliša. Zagovornici prirodnih oblika liječenja savjetuju prehranu bogatu voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse, poput vitamina A, selena i vitamina C i F, uključujući mrkvu, agrume, špinat, brokulu i slatki krumpir.

Liječenje

Ne postoje lijekovi koji sprječavaju ili usporavaju nastajanje katarakte. Jedini način liječenja katarakte jest operacija, tj. uklanjanje zamućenih lećnih masa. Operacija se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom. Danas postoje 2 osnovna načina operacije mrene.
Jedan način je klasična operacija ili ekstrakapsularna ekstrakcija leće kod koje se na gornjem rubu rožnice napravi rez veličine oko 9 mm kroz koji se čitava leća mehanički istisne iz oka. Nakon završetka operacije rez se mora sašiti. Drugi način je ultrazvučna operacija kod koje se na rubu rožnice napravi rez veličine do 3 mm. Ova operacija predstavlja manju traumu za oko, zamućena leća se efikasnije odstranjuje, nema postoperativnog astigmatizma, manja je vjerojatnost infekcije i drugih komplikacija te je oporavak pacijenta i povratak svakodnevnim aktivnostima brži. Leća se nježno mrvi ultrazvukom i istovremeno uklanja. Nakon operacije, rez na rožnici se ne mora šivati, već zarasta sam od sebe. Kod obje vrste operacije, nakon uklanjanja zamućene leće, u oko se stavlja umjetna leća koja se implantira na mjesto gdje je bila zamućena leća.

Posebna napomena

Mrena može nastati i kao posljedica mehaničke ozljede leće, šećerne bolesti, traume, uzimanja određenih lijekova, zračenja ili može biti nasljedna. Ostali faktori rizika su dim cigarete, onečišćenost zraka, manjak vitamina i velika potrošnja alkohola.