Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Mučnina

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Vrtoglavica

Otežano gutanje

Svjetlucanje pred očima

Mučninu je stanje nelagode, ona je specifični fiziološki i psihološki, osjećaj nelagodnosti i gađenja u grlu, donjem djelu grudnog koša i trbuha. Može se opisati, kao osjećaj povećanog pritiska koje se pojavljuje nekoliko sati nakon obilnog obroka i traje 1-2 dana. Mučnina i povraćanje nastaju kao odgovor na stanja koja pogađaju centar za povraćanje Najčešći uzroci su: gastroenteritis, lijekovi, toksini.

Prevencija

Osobe sa osjetljivim probavnim sustavom trebaju prevenirati faktore rizika kao što su preobilni i neredoviti obroci. . U pojedinim situacijama mučnina je reakcija na izrazito stresnu situaciju. Pojedine osobe imaju nelagodu vezano putovanje (automobil,brod,avion) u svrhu prevencije nužno je potražiti pomoć ljekarnika kako bi se simptomi mučnine sveli na minimum . Za smanjenje osjećaja mučnine ili nagon za povraćanjem možete preventivno koristit đumbir. Ova korjenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju te neugodne posljedice. Preliti vruću vodu preko kriški svježeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako ispiti tekućinu za većinu osoba imalo je preventivni učinak .

Simptomi

Simptomi mučnine ovise o većem broju faktora ako je u podlozi neka bolest mučnina može biti samo jedan od popratnih simptoma. Neovisno o razlogu mučnine postoje zajednička obilježje kao što je pojačano lučenje pljuvačke, vrtoglavica, svjetlucanje pred očima, teško gutanje. Pojedini bolesnici se žale na promjenu temperature kože, ubrzano lupanje srca ,grčevi u trbuhu, osjećaj gađenja, otežano disanje uz ubrzanu peristaltiku. Simptomi mogu biti izrazito neugodni osobe koje imaju simptome mučnine uglavnom odbijaju konzumiranje hrane a ponekad i tekućine.

Liječenje

Ako mučnina traje više dana i opetovano se ponavlja nužno je potražiti pomoć liječnika.

Posebne napomene

Ako mučnina traje dulje vrijeme te je popraćena obilnim povraćanje, može doći do simptomatske dehidracije i poremećaja elektrolita ili rijetko, do razdora jednjaka, bilo djelomičnog ili potpunog . Kronično povraćanje može dovesti do mršavljenja i metaboličkih poremećaja Uvidom u simptome te dodatnom dijagnostičkom obradom liječnik će definirati daljnji tijek liječenja .