Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Neuroblaston

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Proljev

Poteškoće s disanjem

Bol prilikom hodanja

Opis bolesti

Neuroblastom je tumor koji počinje u prvobitnim nervnim ćelijama koje se nalaze u embrionu ili fetusu. Termin neuro se odnosi na porijeklo nervnih stanica, a blastom se odnosi na stanice u razvoju ili nezrele stanice. Neuroblastom se javljaju isključivo u dječjoj dobi. Neuroblastom predstavlja četvrti po učestalosti malignitet koji se nalazi u pedijatrijskoj populaciji, a ispred njega po učestalosti se nalaze tumori mozga, limfomi i leukemije. Nešto češće se javljaju kod djevojčica, nego kod dječaka. Neuroblastom se može javiti u nekoliko dijelova tijela, najčešće u oku i nadbubrežnim žlijezdama, čije stanice imaju slično porijeklo. Nešto rjeđe, neuroblastom se može razviti i u drugim dijelovima tijela, abdomenu, kralježnici, vratu. Neki oblici neuroblastoma se mogu povući sami od sebe, a neki zahtijevaju kompleksno liječenje. Dijele se na četiri stadija, pomoću koji se određuje tijek liječenja i prognoza bolesti. Ako je tumor lokaliziran (stadij I i II) može se ukloniti operacijom. Kod daljnjeg širenja neuroblastoma (stadij III i IV), dodatno se koristi kemoterapija. Time se može spriječiti širenje lokaliziranog oboljenja na druge organe u tijelu. Važno je neuroblastom rano dijagnosticirati, čime su šanse za ozdravljenjem daleko veće. Ako se tumor proširio, radioterapija niti kemoterapija ne daju puno nade u ozdravljenje.

Prevencija

Mjere prevencije teško je izdvojiti, postoje saznanja da genetska predispozicija jednim dijelom utječe na pojavu bolesti. Preporuka je da roditelji ako zamijete neke od simptoma zatraže što ranije pomoć liječnika.

Simptomi

Simptomi neuroblastoma su bol u trbuhu, proljevi, smetnje disanja, bolovi u kostima zdjelice i otežani hod. Simptomi neuroblastoma se mogu manifestirati kroz asimetričnu protruziju očnih bulbusa i različite neurološke ispade, primjerice paraplegiju.

Liječenje

Liječenje ovisi o dijagnozi koja se postavlja biopsijom tkiva pri čemu se dobiva patohistološka dijagnoza bolesti. U liječenju neuroblastoma izvodi se kirurški zahvat, kemoterapija i zračenje. U situaciji kada je tumor lokaliziran, (nije se proširio na druge dijelove tijela), šanse za izlječenje su vrlo viske.