Niski krvni tlak (Hipotenzija) - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Niski krvni tlak (Hipotenzija)

simptomi koje ste odabrali

Nesvjestica

Pospanost

Vrtoglavica

Žeđ

Zamućenje vida

Nepravilan rad srca

Opis bolesti

Krvni tlak niži od 100/60 izmjeren više puta smatra se niskim tlakom ili hipotenzijom. Kada se kod osoba s niskim tlakom  ne mogu otkriti uzroci, tada govorimo o primarnoj hipotenziji. Druga je vrsta niskog tlaka sekundarna hipotenzija koja nastaje kao posljedica drugih zdravstvenih tegoba u organizmu kao što su sepsa, krvarenje, infarkt, trovanje, alergije, teške opekline i dr. Mnoge osobe  pate od niskog tlaka, naročito žene. Hipotenzija kod žena može poremetiti menstrualni ciklus, dok se kod muškaraca ponekad događa pad potencije. Osobe s niskim tlakom lako se umaraju, brzo gube snagu, nerijetko pate od glavobolja, povremeno i od nesvjestice, promjenjiva su raspoloženja, često imaju bolove u mišićima i bolje se osjećaju kada je vani hladno. Kod primarne hipotenzije naglasak je na mjerama prevencije koji su ujedno i oblik liječenja.

Prevencija

Osobe s niskim tlakom moraju svakodnevno unositi u organizam dovoljnu količinu vode (30 ml/kg tjelesne težine) te sol jer ona veže vodu i povećava volumen cirkulirajuće krvi. Moraju spavati 8 sati jer su potrebe za snom u osoba s niskim tlakom veće nego kod drugih ljudi, trebaju uzimati više lako probavljivih obroka, izbjegavati alkohol i vrućinu, velike prostorije s puno ljudi te se moraju svakodnevno baviti fizičkom aktivnošću. S kavom oprezno – ne više od 2-3 šalice jer kava u početku podigne tlak, ali ga kasnije poput diuretika snižava. Ponekad može pomoći i naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom.

Simptomi

Najuobičajeniji simptomi niskog tlaka su vrtoglavica, zamagljen vid, nepravilan rad srca, umor i pospanost, kratkoća daha, povećana žeđ, blijeda koža i nesvjestica.

Liječenje

Ako je poznat uzrok hipotenzije, terapija se prilagođava uzrocima. . Međutim, ako ne postoji specifična terapija ili je uzrok nejasan, za povećanje vrijednosti tlaka i ublažavanje tegoba mogu se preporučiti neke opće mjere ili lijekove, a sve ovisno o dobi i općem zdravstvenom stanju. Tako se, primjerice, može preporučiti više soli u hrani, uz češće preglede srca zbog mogućih neželjenih učinaka povećana unosa soli. Poželjno je izbjegavati obilna jela, osobito bogata ugljikohidratima, unositi više manjih, raznovrsnih obroka (voće i povrće, peciva od integralnog brašna, ribu, krtu piletinu i puretinu), piti više vode i kofeinskih napitaka (kava i zeleni čaj), te smanjiti unos alkohola, jer on pospješuje dehidraciju. Uz to, nije naodmet nositi elastične kompresivne čarape, koje se inače preporučuju u slučajevima poremećaja venske cirkulacije, jer sprečavaju zaostajanje krvi na periferiji.