Nosni polip - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Nosni polip

simptomi koje ste odabrali

Iscjedak iz nosa

Začepljenost nosa

Gubitak osjeta njuha

Opis bolesti

Nosni polipi su dobroćudne peteljkaste izrasline, koje mogu nastati na bilo kojem mjestu na sluznici nosne šupljine i paranazalnim šupljinama. Obično nastaju zbog kroničnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinačno ili u skupinama, a nalikuju malim perlicama. Znakovi oboljenja su kronična hunjavica i začepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta i govore kroz nos. Polipi mogu uzrokovati smanjenje kvalitete života jer uzrokuju stalnu nosnu opstrukciju i mogu dovesti do znatnog slabljenja osjetila mirisa.

Simptomi

Prvi simptom polipa je začepljenost nosa, zbog kojeg je disanje otežano ili potpuno onemogućeno. Zbog te mehaničke opstrukcije nosa javlja se privremeni ili potpuni gubitak osjeta njuha. Pojavljuje se također iscjedak iz nosa koji varira od rjeđeg i bezbojnog do gušćega gnojnog iscjetka. Od simptoma može bit prisutno i suzenje očiju, glavobolja, suhoća usta, hrkanje i govor kroz nos. Zbog začepljenosti ušća paranazalnih šupljina, nastaje kronični sinuitis tako da su navedeni simptomi još i pojačani simptomima bolesti sinusa.

Prevencija

Acetilsalicilna kiselina može potaknuti stvaranje nosnih polipa pa se preporučuje izbjegavanje Aspirina. Kako bi nosnu sluznicu održavali vlažnom i zdravom pijte puno tekućine. Izbjegavajte pivo, vino i likere koji sadrže tiramin i tanin, sastojke koji mogu izazvati oticanje nosne sluznice.

Liječenje

Prvi izbor u liječenju polipa su lijekovi. Konzervativno liječenje nosnih polipa relativno je učinkovito zahvaljujući terapiji kortikosteroidima, lokalnim sprejanjem u nos, sistemskim uzimanjem kortikosteroidnih preparata na usta ili aplikacijom injekcijama. Ako polipi uzrokuju veliku neugodu ili dišne tegobe, liječnik će vam preporučiti operacijsko odstranjivanje. Kako se polipi često ponovno javljaju, operaciju je ponekad potrebno i ponoviti.

Posebna napomena

Za liječenje polipa korisno je i udisanje pare, tj. inhalacija. Izbjegavajte zagušljive i vlažne prostorije. Vrijeme radije provodite u prozračnim i provjetrenim prostorijama.