Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Opekline

simptomi koje ste odabrali

Upaljena crvena koža

Pougljenjena koža

Izostanak osjeta boli

Opis

Koža je najveći organ u tijelu, a služi za regulaciju tjelesne temperature, sprječava gubitak tekućine, služi kao prepreka infekcijama te sadržava osjetne receptore koji pružaju informacije o okolini. Velike opekline ugrožavaju sve te funkcije. Sastoji se od triju slojeva: epidermisa (vanjski sloj koji se sastoji od epitelnih stanica), dermisa (srednji sloj koji sadržava vezivno tkivo, kapilare za prehranu kože, živčane završetke i folikule dlaka) i hipodermis (sloj masnog i vezivnog tkiva između kože i tkiva koja su  ispod nje). Opeklinama smatramo promjene na koži i potkožnom tkivu koji je izazvan toplinom, kemijskim tvarima, električnom strujom, trenjem ili radijacijom. Važno je napomenuti da opekline mogu zahvatiti i površinski i duboki dio kože. Ako opekline zahvate površinski sloj kože govori se o površinskim opeklinama ili opeklinama prvog stupnja. U slučaju da oštećenje prodre u donje slojeve kože, radi se o opeklini drugog stupnja, dok opekline trećeg stupnja zahvaćaju sve slojeve kože. Opekline koje, osim kože, zahvate i potkožna tkiva i mišiće definiraju se kao opekline četvrtog stupnja.

Simptomi

U većini slučajeva opekline prvoga stupnja karakterizira crvena, osjetljiva, natečena i s mjehurićima promijenjena koža. Kod opeklina drugog stupnja, uz gore navedene simptome javlja se bol. Kada koža izgleda kao da je bijela ili pougljenjena, a zahvaćene su krvne žile ili je oštećenje živaca tako jako da nema bolova, najvjerojatnije se radi o opeklini trećega stupnja. Za opekline četvrtog stupnja karakteristično je da su zahvaćeni mišić ili kost.

Prevencija

Mjere opreza nužno su potrebne tijekom ljetnih mjeseci. Pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može uvjetovati opekline prvog stupnja. Neopreznost sa električnim instalacijama i svim drugim izvorima topline zahtjeva nužan oprez. Kada su u pitanju djeca svako nepromišljeno izlaganje djeteta potencijalnim izvorima opeklina može biti kobno za dijete.

Liječenje

Ako se radi o opeklini drugog stupnja nužno je potražiti liječničku pomoć. Tretman opekline liječnici će provesti u skladu sa stupnjem opekotine. Toaleta opekotine samo je jedna od sastavnica liječenja. U slučajevima da, uz promjene na koži, bolesnik ima i bolno stanje moguće je da će vam liječnik ordinirati neki od analgetika. Terapija antibiotikom često je sastavnica liječenja opeklina višeg stupnja. Mogu se propisati i analgetici ili antibiotici ako ima znakova infekcije. Stanje šoka kao posljedica većih opeklina liječit će se intravenskim davanjem tekućine.

Posebne napomene

Tretiranje kože „narodnim lijekovima“ poput stavljanja masnih pripravaka strogo je zabranjeno. Zamotavanje opeklina nije dopušteno. Izbjegavajte bušenje mjehura; otkrivanje donjeg sloja tkiva povećava opasnost od infekcije.