Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Osteoporoza

simptomi koje ste odabrali

Prijelom kostiju

Opis bolesti

Osteoporoza je zdravstveni problem prilikom kojega dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, uslijed čega one postaju lomljive. Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, a nju određuju različiti čimbenici kao što su dob, spol i životne navike. Normalno se koštana masa stvara tijekom djetinjstva do 25. godine života, ne mijenja se sljedećih deset godina, a od 35. godine se normalno gubi 0.3 posto do 0.5 posto koštane mase godišnje.
Estrogen u žena određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen ujedno čuva kalcij u kostima žene. Ako nema dovoljno estrogena u organizmu žena, a ima dovoljno kalcija, fosfora i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi dva-tri posto koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena. Kod muškaraca je slično. Testosteron čuva kalcij u kostima muškarca. Kada razina testosterona počne padati, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze. Ako nema dovoljno testosterona u organizmu muškarca, a ima dovoljno kalcija, magnezija i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze. Andropauza kod muškaraca počinje u prosjeku za desetljeće kasnije, i osteoporoza kod muškaraca počinje kasnije.

Prevencija

U dobi od navršenih 40 godina života nužno je provjeriti gustoću (tvrdoću) kostiju.
Ako uzimate neke lijekove koji smanjuju ulazak kalcija u kosti (npr. dugotrajna uporaba kortikosteroida) ili imate oboljenja koja izvlače kalcij iz kostiju (npr. hiperparatireoidizam), potrebno je mnogo ranije započeti s kontrolom gustoće koštane mase. Redovitim kretanjem održavate fleksibilnost koštanih i zglobnih struktura čime smanjujete mogućnost prijeloma.

Simptomi

Simptomi osteoporoze mogu proći godinama neprimijećeno. Prvi znak osteoporoze često su prijelomi kostiju. Prijelomi u osteoporozi nastaju prilikom običnih aktivnosti. Prijelom kuka, koji obično nastaje poslije pada, kod osoba sa osteoporozom može nastati uslijed neke manje povrede, udarca u tom predjelu.

Liječenje

Kako bi se spriječila i pravodobno liječila, preporučuje se ići na liječničke preglede kojima liječnik može ocijeniti navike pacijenta, moguće smetnje ili pojavu osteoporoze u obitelji. Najpouzdanija metoda otkrivanja osteoporoze je  koštana denzitometrija, odnosno mjerenje gustoće koštane mase. Posjetite fizijatara koji će vam propisati ciljane, neagresivne vježbe kojima ćete ojačati leđne i trbušne mišiće i tako dodatno zaštitit kralježnicu od daljnjih komplikacija kao što je diskus hernija koja vodi do oštećenja živaca. Po potrebi treba ordinirati i drugi oblik terapijskog liječenja. Mnogi suplementi bogati kalcijem i vitaminom D olakšavaju menopauzu ili andropauzu i tako umanjuju simptome osteoporoze.