Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Osteoporoza

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Prijelom kostiju

Opis bolesti

Osteoporoza je zdravstveni problem prilikom kojega dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, uslijed čega one postaju lomljive. Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, a nju određuju različiti čimbenici kao što su dob, spol i životne navike. Normalno se koštana masa stvara tijekom djetinjstva do 25. godine života, ne mijenja se sljedećih deset godina, a od 35. godine se normalno gubi 0.3 posto do 0.5 posto koštane mase godišnje.
Estrogen u žena određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen ujedno čuva kalcij u kostima žene. Ako nema dovoljno estrogena u organizmu žena, a ima dovoljno kalcija, fosfora i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze. U prvih deset godina menopauze, žena izgubi dva-tri posto koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena. Kod muškaraca je slično. Testosteron čuva kalcij u kostima muškarca. Kada razina testosterona počne padati, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze. Ako nema dovoljno testosterona u organizmu muškarca, a ima dovoljno kalcija, magnezija i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze. Andropauza kod muškaraca počinje u prosjeku za desetljeće kasnije, i osteoporoza kod muškaraca počinje kasnije.

Prevencija

U dobi od navršenih 40 godina života nužno je provjeriti gustoću (tvrdoću) kostiju.
Ako uzimate neke lijekove koji smanjuju ulazak kalcija u kosti (npr. dugotrajna uporaba kortikosteroida) ili imate oboljenja koja izvlače kalcij iz kostiju (npr. hiperparatireoidizam), potrebno je mnogo ranije započeti s kontrolom gustoće koštane mase. Redovitim kretanjem održavate fleksibilnost koštanih i zglobnih struktura čime smanjujete mogućnost prijeloma.

Simptomi

Simptomi osteoporoze mogu proći godinama neprimijećeno. Prvi znak osteoporoze često su prijelomi kostiju. Prijelomi u osteoporozi nastaju prilikom običnih aktivnosti. Prijelom kuka, koji obično nastaje poslije pada, kod osoba sa osteoporozom može nastati uslijed neke manje povrede, udarca u tom predjelu.

Liječenje

Kako bi se spriječila i pravodobno liječila, preporučuje se ići na liječničke preglede kojima liječnik može ocijeniti navike pacijenta, moguće smetnje ili pojavu osteoporoze u obitelji. Najpouzdanija metoda otkrivanja osteoporoze je  koštana denzitometrija, odnosno mjerenje gustoće koštane mase. Posjetite fizijatara koji će vam propisati ciljane, neagresivne vježbe kojima ćete ojačati leđne i trbušne mišiće i tako dodatno zaštitit kralježnicu od daljnjih komplikacija kao što je diskus hernija koja vodi do oštećenja živaca. Po potrebi treba ordinirati i drugi oblik terapijskog liječenja. Mnogi suplementi bogati kalcijem i vitaminom D olakšavaju menopauzu ili andropauzu i tako umanjuju simptome osteoporoze.