Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Parkinsonova bolest

simptomi koje ste odabrali

Drhtanje mišića

Tremor

Rigor

Usporen pokret

Opis bolesti

Parkinsonova bolest  je neurodegenerativna bolest, nastaje zbog gubitka ili degeneracije živčanih stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin. Kao posljedica kemijskog deficita u dijelu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti. Katkad je prisutan tzv. višak pokreta poput tremora, koji se ne može kontrolirati, a kao ‘nedostatak pokreta’, odnosno otežano započinjanje pokreta i opća ukočenost. Brzina napredovanja intenziteta simptoma i same bolesti različita je i ovisi o pojedincima. U nekih bolesnika čak i dulje vrijeme bolest ne utječe na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je na vrijeme otkriti bolest te učinkovito smanjivati i liječiti njezine simptome propisanim lijekovima.

Prevencija

Uravnotežena prehrana uz dovoljan i redovit unos proteina ima važnu ulogu u prevenciji pogoršanja simptoma. Redovita tjelesna aktivnost u službi je očuvanja fizičke pokretljivosti što je ujedno oblik prevencije pogoršanja bolesti i dopuna liječenju.

Simptomi

Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta. No, ne moraju istodobno biti prisutna sva tri simptoma niti se on javljaju s jednakim intenzitetom. Često su prisutni i nemotorički simptomi poput depresije, smetnji spavanja, mokrenja i stolice. Nemotorički simptomi se  mogu pojaviti i prije motoričkih simptoma

Liječenje

Liječenje ovisi o simptomima bolesti.  Lijekovi  imaju za cilj smanjiti simptome bolesti. Ordinirana terapija se razlikuje od slučaja do slučaja. Osim farmakoterapije u liječenju sudjeluje cijeli niz stručnjaka od fizioterapeuta,rehabilitatora do psihijatra ako za isto postoji potreba. Važno je u proces liječenja koji se uz ostalo sastoji od edukacije  uključiti skrbnike oboljele osobe. Promijene raspoloženja oboljele osobe,nemogućnost izvođenja svakodnevnih aktivnosti traži prilagodbu životnog prostora i ustaljenih životnih navika koji se zbog osnovne bolesti mijenjaju. Suradnja sa fizioterapeutom prijeko je potrebna i ona je nezaobilazna sastavnica liječenja.