Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Peptički uluks

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Podrigivanje

Nadutost

Tupa bol

Opis bolesti

Peptički ulkus (vrijed) otvorena je upala ili povreda zaštitnog sloja i sluznice na želucu, dvanaesniku (duodenumu) ili jednjaku. Ulkus nastaje pod djelovanjem klorovodične kiseline želuca i enzima pepsina, kada postoji oštećenje zaštitnog sloja na sluznici navedenih probavnih organa.

Prevencija

Jedna od preventivnih mjera odnosi se na eliminiranje nekih od potencijalnih okidača za pojavu peptičkog ulkusa kao što je: pušenje, kofein, koji stimulira izlučivanje klorovodične kiseline u želucu, povećava njenu koncentraciju i pojačava bol postojećeg ulkusa. Alkohol kod alkoholičara izaziva oštećenje jetre i upalne procese na njoj, pa se isti mogu prenijeti i na dvanaesnik; smanjena je funkcija izlučivanja žučnih kiselina, pa se usporava i probava, zbog čega raste koncentracija želučane kiseline koja jače oštećuje sluznicu probavnih organa i izaziva bol. Psihičko-emocionalni stres (napetost), također, nije neposredno povezan s peptičkim ulkusom kao uzrokom, ali zbog smanjenog optoka krvi u probavnom sustavu, stres usporava probavni proces razgradnje hrane i time povećava koncentraciju želučane kiseline koja jače oštećuje sluznicu i izaziva pojačanu bol. Uzimanje dovoljne količine tekućine može biti u službi prevencije posebno kod osoba starije dobi.

Simptomi

Jedan od najčešćih simptoma peptičkog ulkusa je ravnomjerna i tupa bol, koja povremeno prestaje, nakon nekog vremena se ponovo pojavljuje. Najintenzivnija je u zadnjoj fazi probave, kad je koncentracija želučane kiseline najveća, tj. 2-3 sata nakon obroka, ali se javlja i kod praznog želuca, ako je nečim potaknuto izlučivanje želučane kiseline (npr. glađu).
U ostale simptome možemo ubrojiti uglavnom one koji su posljedica usporene probave: nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje.

Liječenje

Liječenje peptičkog ulkusa u prisustvu Helicobacter pylori u osnovi se svodi na uzimanje antibiotika koji uništava tu bakteriju. Propisivanje ostalih lijekova ovisi o pacijentu, tj. o pacijentovoj dobi, općem zdravstvenom stanju i povijesti drugih bolesti, opsegu same bolesti, pacijentovom odnosu prema bolesti. Ostale lijekove možemo ubrojiti one koji smanjuju koncentraciju želučane kiseline i one koji oblažu sluznicu zaštitnim slojem.