Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Plućno srce

simptomi koje ste odabrali

Umor

Otežano disanje

Opis bolesti

Plućno srce nastaje uslijed akutnog ili kroničnog oboljenja pluća. Kronično plućno srce nastaje postupno u sklopu dugotrajnih kroničnih plućnih bolesti. Nedostatak kisika i povećan tlak u krvnim žilama pluća  dovode do nastanka bolesti poznate kao plućno srce.

Prevencija

U liječenju kroničnog plućnog srca najvažnija je prevencija, tj. rano otkrivanje i energično suzbijanje kronične plućne bolesti i desnostranog srčanog popuštanja.

Najvažnije je spriječiti stalnu pojavu pogoršanja osnovne bolesti, pogoršanje osnovnog oboljenja uz prehlade i komplikacija  osnovne bolesti.

Simptomi

Simptomi popuštanja desnog srca su neuobičajeno lako zamaranje i bez nekog vidnog razloga otežano disanje u odnosu na ono koje su bolesnici imali zbog plućne bolesti. Osjećaj težine i zatezanja ispod desnog rebrenog luka i pojavu otoka na potkoljenicama i gležnjevima.

Prvi simptom popuštanja desnog srca može biti i oteklina na nogama koja se javlja uvečer ili poslije dužeg hodanja. Ovakav bolesnik ima plave cijanotične usne i tople, otečene noge. Ovakvi pacijenti moraju unositi manje soli u organizam

Liječenje

Dijagnoza uspostavljena nakon ultrazvučnog pregleda srca i kateterizacije desnog srca, ali uz obavezno prisustvo kronične plućne bolesti Liječenje plućnog srca podrazumijeva liječenje osnovne plućne bolesti ili krvnih žila pluća. Obavezno uz primjenu odgovarajućih lijekova, najčešće diuretika za izbacivanje tekućine iz organizma. Nažalost, iako bolest može liječiti ona je kronična i ostaje doživotno. Ako se ne liječi brzo dovodi do propadanja i lijevog srca, odnosno globalne zatajenja srca, čiji konačni ishod nije teško pretpostaviti. Inače, osoba s ovom bolešću više se zamara, ali uz adekvatnu terapiju život se produljuje. Može raditi, ali umjereno. Što se tiče fizičke aktivnosti, preporučuje se šetnja koju može podnijeti, a da se ne umara. U prehrani se preporučuje manje slano.

Posebne napomene

Nakon prvog popuštanja srca dolazi drugo, u intervalima koji su sve kraći, a pacijentu je opće stanje sve teže i teže. Većina bolesnika ulazi u fazu kroničnog popuštanja srca. Prognoza kroničnog plućnog srca zavisi od jačine i brzine razvoja osnovne plućne bolesti - plućne hipertenzije.