Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Proljev

simptomi koje ste odabrali

Mekana stolica

Akutni proljev

Slabokrvnost

Mršavljenje

Anemija

Opis

Proljev mogu uzrokovati razne vrste bakterija, virusa i parazita, određene vrste lijekova, intolerancija na neku vrstu hrane poput laktoze ili šećera, problemi u probavi ili alergije, nečista voda, kocke leda, salate i neoprano voće te bolesti želuca, tankog i debelog crijeva kao i psihološki problemi. Ipak, u određenom broju slučajeva uzrok nastanka proljeva je nepoznat. Rizik za dobivanje proljeva je najveći nakon putovanja u strane zemlje, zbog drugačije klime, promjene ishrane i loše higijenske navike. U najvećem broju slučajeva proljev je neopasan i nestane sam od sebe nakon nekoliko dana. Djeci i starijim ili bolesnim osobama proljev uslijed prekomjernog gubitka tekućine i elektrolita (soli), može uzrokovati težak, a ponekad i smrtonosan ishod. Proljev može biti akutni, kronični te proljev uzrokovan putovanjem ili stresom.

Simptomi

Kod akutnog proljeva osoba izraženo je pražnjenje mekane, kašaste stolice dva-tri puta dnevno; traje oko sedam-deset dana. Kod kroničnih su proljeva česti simptomi koji su posljedica poremećaja apsorpcije vitamina, proteina i drugih, za organizam važnih tvari (anemija, gubitak težine, avitaminoze itd.). Kronični proljevi su, u većini slučajeva, prouzrokovani nadraženim crijevima, kroničnim upalama crijeva (Colitis ulcerosa i Morbus Crohn), prejakom funkcijom štitne žlijezde i alergijom na gluten.

Prevencija

Mjere prevencije nužno su potrebne kako bi izbjegli akutni proljev. Ljetno razdoblje, nedovoljno termički obrađena hrana koja je k tome i nepravilno uskladištena može biti izvor akutnog proljeva. Nedovoljne higijenske mjere prevencije također mogu izazvati akutne proljeve. Kronični bolesnici koji boluju od probavnih bolesti pravilnom ishranom koja je u skladu sa liječničkim napucima mogu prevenirati pojavu kroničnih proljeva.

Liječenje

Liječenje se temelji na nadoknadi tekućine i elektrolita na usta (preparati s kombinacijom glukoze, kalija i natrija) nekoliko puta dnevno, ovisno o težini proljeva. Smanjuje naknadnu pojavu slabosti organizma. Aktivni ugljen - apsorbira metabolite i toksine mikroorganizama te plinove u probavnom sustavu. Uputna je konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom prije njegove primjene.

Posebna napomena

Obavezno se obratite liječniku ako ste primijetili krvavu stolicu, imate temperaturu viša od 39°C, imate jake grčeve i bolove u trbuhu, veliki gubitak vode i gubitak težine u djece mlađe od dva godine.