Psorijaza - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Psorijaza

simptomi koje ste odabrali

Ljuštenje kože

Svrbež kože

Ispupčenja na koži

Opis bolesti

Psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama. Naime psorijaza uzrokuje brzi rast stanica na površini kože pa se stvaraju debele, srebrnaste ljuskice i suhe, crvene mrlje koje svrbe i koje su ponekad i bolne.

Najčešće zahvaća područje vlasišta, laktova, koljena i donji dio leđa (lumbosakralna regija). Osim kože, obično su zahvaćeni i oštećeni noktiju.

Prevencija

Mjere prevencije ne mogu izliječiti psorijazu ali uvelike mogu umanjiti simptome bolesti. Nastoje izbjegavati vruću vodu i sapune koji mogu pogoršati simptome osnovne bolesti. Važno je vlažiti kožu sredstvima za vlaženje kože na bazi ulja.

Kako bi smanjili crvenilo i ljuštenje kože,  tijekom noći  na zahvaćena područja kože stavite sredstvo za vlaženje kože na bazi ulja i prekrite zavojem .Kožu izlažite  malim količinama sunčane svjetlosti  iz razloga što velike količine sunčeve svjetlosti mogu pogoršati stanje osnovne bolesti. Zdravu kožu svakako treba  zaštititi sredstvom sa zaštitnim faktorom širokog spektra od najmanje SPF 1.  Prije  bilo kojeg  programa sunčanja zamolite svoga liječnika da vam preporuči najbolji način korištenja prirodne sunčeve svjetlosti za liječenje vaše kože Izbjegavajte sve faktore koji mogu pogoršati simptome psorijaze. Stres,pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola,namirnice za koje znate da Vam pogoršavaju simptome samo su neki od oblika prevencije.  

Simptomi

Znakovi i simptomi psorijaze razlikuju se od osobe do osobe. Kod nekih osoba može biti zastupljeno više simptoma dok kod drugih može biti manji broj simptoma . Crvene mrlje na koži, male mrljice koje se ljušte, suha raspuknuta koža koja može i krvariti. Svrbež, žarenje, bolnost

Zadebljani nokti ili nokti sa točkastim udubljenjima ili brazdama uz ukočene i otečene zglobove najčešći su simptomi psorijaze.

Liječenje

Liječenje psorijaze provodi se kroz tri  oblika:  Bolesniku se ordiniraju topički lijekovi tzv. lijekovi za vanjsku primjenu, liječenje koje je se provodi kroz primjenu svjetlosti tzv. Fototerapija i lijekovima koji su za sistemsku primjenu. O vrsti i načinu lijećanja odluku donosi liječnik .