Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Rak jednjaka

Opis bolesti

Maligni (zloćudni) tumor jednjaka. Najčešći je planocelularni karcinom, a potom adenokarcinom. Karcinom jednjaka je 2-3 puta češći u muškaraca nego u žena. Najčešće obolijevaju stariji od 50 godina. Prognoze su loše, čak 70% oboljelih ne preživi više od 5 godina nakon liječenja. Takva loša prognoza je uzrok kasnog otkrivanja karcinoma. Ukoliko metastazira, najčešća mjesta su pluća, jetra, a ponekad i udaljena mjesta (mozak, bubrezi, kosti).

Simptomi

U početku najčešće nema jasnih simptoma zbog čega se karcinom jednjaka u velikom broju slučajeva ne otkrije na vrijeme. Kada simptomi postanu vidljivi manifestiraju se kroz otežano gutanje hrane (u početku samo krute, a razvojem bolesti i tekuće hrane i sline), bolovima u prsima i leđima, a javlja se i promuklost te dugotrajni kašalj. Probavne smetnje prisutne su u vidu žgaravice i  što je često popraćeno  iskašljavanjem krvi uz  veliki gubitak tjelesne težine.

Prevencija

Prehrana i način života igraju veliku ulogu u prevenciji karcinoma jednjaka. Najveći rizični čimbenici su pušenje, alkohol i aromatizirana hrana. Osobe koje konzumiraju alkohol  i puše daleko više su izloženi pojavnosti raka jednjaka. Osobe koje imaju u dijagnozi Barretov jednjak imaju povećani rizik od nastajanja raka jednjak,redovite liječničke kontrole su stoga vrlo važne i nezaobilazne u prevenciji. Izbalansirana prehrana jedan je od načina prevencije raka jednjaka. Važno je svakodnevno konzumirati voće i povrće, izbjegavati  jako vruće napitke . osobe koje imaju u dijagnozi refluks jednjaka trebaju redovito odlaziti na liječničke kontrole. Životna dob - rizik od raka jednjaka raste s godinama starosti, kod većine oboljelih rak jednjaka se dijagnosticira u šezdesetim godinama.

Liječenje

Liječenje ovisi o stadiju, veličini i mjestu tumora. U početnim stadijima dovoljno je kirurško odstranjivanje, ali  uznapredovanim stadijima je često potrebna i kemoterapija. Kod kirurškog zahvata odstranjuje se tumor te se zdravi dio jednjaka poveže sa želucem tako da bolesnik i dalje može gutati. Uz to se uklanjaju i limfni čvorovi oko jednjaka kako bi se provjerilo je li karcinom metastazirao. Za liječenje je važno i promijeniti prehranu. Treba izbjegavati masnu i previše začinjenu hranu te što više jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima (voće i povrće).