Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Rak kostiju

Opis

Primarni rak kostiju je rak koji se razvija u stanicama kostiju, a osteosarkom je najčešći oblik raka kostiju. U mladih osoba javlja se između 10. i 25. godine života, u razdoblju kada kosti intenzivno rastu. Osteosarkom i Ewingov sarkom se najčešće pojavljuju kod djece i mlađih osoba do 25 godina, hondrosarkom se najčešće pojavljuje kod starijih osoba. Sekundarni rak kostiju je rak koji se proširio na kosti iz nekih drugih dijelova tijela (npr dojke, pluća, crijeva).

Simptomi

Najčešći znakovi bolesti uključuju bol i/ili otekline u predjelu oko kostiju koji s vremenom ne prestaje. Moguća je i manifestacija u obliku patološkog prijeloma. Bol se može pojačavati tijekom noći ili prilikom fizičke aktivnosti. S vremenom se pojavljuju i drugi simptomi: umor, temperatura, mršavljenje i anemija. Međutim, nijedan od ovih simptoma nisu siguran znak raka. Mogu biti uzrokovani nekim drugim, manje ozbiljnim zdravstvenim stanjem, stoga je nužan pregled liječnika kako bi se definirali daljnji dijagnostički postupci i liječenje.

Prevencija

Mnoštvo genetskih čimbenika i čimbenika okoliša povećavaju rizik od nastanka raka kostiju. Obiteljska anamneza je važan čimbenik u prevenciji raka kostiju. Brojna istraživanja pokazuju koliko je važno zagovarati zdrave stilove života sukladno kronološkoj dobi i osobnim mogućnostima. Zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, unošenje nutrijenata, izlaganje sunčevoj svjetlosti i tehnike opuštanja samo su neki od čimbenika koji mogu umanjiti pojavu raka kostiju. Neke alternativne terapije, kao što je akupunktura, masaža, meditacija i tehnike opuštanja, mogu biti korisne.

Liječenje

Uobičajeno liječenje raka kostiju sastoji se od kombinacije kemoterapije i operacije, u nekim slučajevima i zračenja. Izbor liječenja ovisi i o tipu, mjestu , veličini i stupnju tumora, kronološkoj dobi bolesnika te općem zdravstvenom stanju.