Rak mjehura - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Rak mjehura

Opis bolesti

Karcinom mokraćnog mjehura najčešća je maligna bolest mokraćnog sustava. Ne predstavlja jednu, već spektar bolesti koje uključuju površinsku, invazivnu te metastatsku bolest od kojih svaka ima drugačije kliničko ponašanje, prognozu i liječenje.

Simptomi

Veliki broj osoba posumnja na rak mokraćnog mjehura kada uobičajena mikroskopska pretraga mokraće otkrije crvene krvne stanice. Kasniji simptomi obuhvaćaju bol i pečenje tijekom mokrenja te naglu, neizdrživu potrebu za mokrenjem. Uobičajenom mikroskopskom pretragom mokraće ili drugim pretragama mokraće mogu se otkriti krv i gnojna tjelešca, a posebnim mikroskopskim pretragama (citologija) često se otkrivaju stanice raka. Simptomi raka mjehura mogu biti slični ili gotovo jednaki onima kod infekcije mokraćnog mjehura (cistitisa), a oba se problema mogu pojaviti i istovremeno. Na rak mjehura može se posumnjati i onda kada simptomi ostanu nakon liječenja infekcije.

Prevencija

Preventivne mjere usmjerene su na prestanak pušenja. Veliki broj istraživanja ukazuje da pušaći dva do tri puta češće obolijevaju nego nepušači. Osobe koje su svakodnevno kroz posao izložene kemijskim reagensima spadaju u kategoriju visoko rizičnih pojedinaca. Stoga bi ljudi iz pojedinih zanimanja kao što su frizeri, mehaničari te osobe uposlene u kožnoj i tekstilnoj industriji trebali redovito odlaziti na liječničke kontrole. Ne smije se zanemariti spol. Naime, muškarci su, prema istraživanjima, češće izloženi nastanku raka mjehura. Obiteljska anamneza i saznanje da je neko iz obitelji obolio od raka mjehura iziskuje pravovremene kontrole.

Liječenje

Rak koji zahvaća samo sluznicu mjehura ili urasta samo u najpovršniji sloj mišića ispod površine, može se u potpunosti odstraniti pri cistoskopiji. Rak koji urasta dublje u stijenku mjehura ili kroz nju, ne može se u potpunosti odstraniti kroz cistoskop. On se obično liječi djelomičnim ili potpunim odstranjenjem mjehura (cistektomijom). Obično se odstranjuju i limfni čvorovi toga područja kako bi se utvrdilo je li se rak proširio. Sama radioterapija (zračenje) ili u kombinaciji s kemoterapijom ponekad dovodi do izlječenja raka.