Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Rak prostate

Opis bolesti

Rak prostate je po učestalosti 2. najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj (dijeli 2. mjesto s rakom debelog crijeva). Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Tijekom tog vremena, tumor stvara malo ili nimalo simptoma i/ili vanjskih znakova (abnormalnosti ustanovljene  fizikalnim pregledom). Međutim, svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih i mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca

Prevencija

Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), utjecaji hormona, te čimbenici iz okoliša kao što su toksini, kemikalije i industrijski proizvodi. Nedvojbeno je da se rizik za razvoj raka prostate povećava s dobi. Genetska predispozicija, kao što je spomenuto, igra važnu ulogu u riziku razvoja raka prostate. Nasljedno opterećeni članovi obitelji iznad 40. godine života trebaju redovito odlaziti na kontrolne preglede.. Smatra se da visok stupanj životinjske masti u hrani može utjecati na porast rizika stvaranja manifesnoga karcinoma prostate. Isto tako navodi se važnost redovitog unosa vitamina E koji važnu ulogu u prevenciji. Dovoljan unos voća i povrća može biti jedan od oblika prevencije. Nakon 50. godine života preporučuje se svim muškarcima određivanje PSA u serumu svake godine.

Simptomi

Najčešći simptomi koji dovode pacijenta liječniku su: učestalo mokrenje, otežano mokrenje, isprekidano mokrenje (stane pa krene), često mokrenje (osobito noću), slabiji ili slab mlaz mokrenja, stalni osjećaj nedovoljno ispražnjenog mjehura, krv u mokraći i spermi, bol i pečenje pri mokrenju, problemi s erekcijom, bolna ejakulacija, česta bol i ukočenost u donjem dijelu leđa, u kasnijoj fazi bolesti bolesnik mršavi , gubi na teku i žali se na jak osjećaj slabost.

Liječenje

Ovisi o dobi bolesnika, općem stanju, rasprostranjenosti bolesti Terapija može biti kirurška, terapija zračenjem, hormonska terapija, ili kemoterapija. Svi navedeni postupci liječenja raka prostate mogu se primjenjivati samostalno ili u kombinaciji.