Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Rak vrata maternice

Opis

Rak vrata maternice obično se dijagnosticira kod mlađih žena. Invazivni karcinom grlića materice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovitih ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije te neodgovornosti pacijentice, ova maligna bolest bilježi značajnu smrtnost. Zbog toga što ima dug preinvazivni period, nakon raka dojke, spada u drugi najučestaliji karcinom kod žena mlađih od 35 godina. U više od 99 posto slučajeva uzrokom raka vrata maternice se smatra humani papiloma virus (HPV). Uzrok nastanka invazivnog karcinoma grlića materice nije poznat. Infekcija predstavlja najveći faktor rizika za nastanak invazivnog karcinoma vrata materice

Simptomi

Rak vrata maternice u ranim fazama je bez jasnih simptoma. Krvarenje između redovne menstruacije ili krvarenje nakon spolnog odnosa i/ili mrlje mogu biti rani znakovi raka grlića maternice, ali većina žena ima izostanak simptoma. Rak vrata maternice se, na žalost, otkriva tijekom PAPA testova i liječničkog pregleda. Nakon što žena postane seksualno aktivna redoviti ginekološki pregledi moraju se obavljati najmanje jednom godišnje uz neizostavni Pap test. Spolno aktivne mlade žene trebaju prvi liječnički pregled obaviti u dobi od 21. godine. Žene koje sumnjaju na rak vrata materice kao jedan od simptoma imaju neočekivano neregularno vaginalno krvarenje ili iscjedak popraćen krvarenjem. Krvarenje može nastati između redovitih menstrualnih perioda, nakon spolnog odnosa ili za vrijeme menopauze. Bol je u veći slučajeva prisutna u naprednim fazama bolesti.

Prevencija

Američke udruge za karcinom savjetuju početak sekundarne prevencije tokom prve tri godine od stupanja u spolne odnose ili nakon 21 godine starosti. Probir se vrši klasičnim citološkim brisom po Papanikolaou koji se ponavlja svake dvije-tri godine kod žena starijih od 30 godina, ako su nalazi prethodnih uzoraka uredni. Također se i HPV testiranje preporučuje svake tri godine ako su prethodni HPV i citološki nalazi bili uredni.

Liječenje

Rane pretkancerozne promjene mogu se liječiti lako, uklanjanjem abnormalne stanice laserom, zamrzavanjem (krioterapija), uređajem za spaljivanje ili kirurškom operacijom. U naprednim slučajevima, konizacija, pa čak i histerektomija (kirurško uklanjanje maternice) za neke žene je optimalno rješenje. U naprednoj fazi raka, način liječenja ovisi o dobi pacijentice i općem zdravstvenom stanju. Ako je invazivni karcinom mali i ograničen na maternicu, vrat maternice, gornje vagine i neka okolna tkiva u zdjelici se uklanjaju. Jajnici se mogu ukloniti, ovisno o pacijentovoj dobi. Ako se tumor proširio na druge dijelove tijela, nekim pacijenticama se kao oblik liječenja nakon operacije ordinira radioterapija. Rak u naprednim fazama je rizik za opće zdravstveno stanje, stoga pacijentica može biti podvrgnuta kombinaciji zračenja i kemoterapije.

Posebne napomene

Rano otkriven rak grlića maternice može se izliječiti. Ako se ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi bolesti, rak se može proširiti na limfne čvorove i obližnje prsne organe što smanjuje mogućnost izlječenja.