Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Rak želuca

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Povraćanje

Otežano gutanje

Probavne poteškoće

Bol u području žličice

Opis bolesti

Rak želuca nastaje kada stanice unutar želuca počnu stvarati tumorsku masu. Rak želuca može se javiti u svim životnim dobima. Prema saznanjima stručnjaka od raka želuca nešto više obolijevaju muškarci nego žene. Najzastupljeniji je između pedesete i sedamdesete godine života.

Prevencija

Pozitivna obiteljska anamneza, kronična bolest želuca ili neki od faktora rizika ili simptome koji se mogu povezati s rakom želuca, iziskuju preventivni pregled u dogovoru sa liječnikom. Postoje faktori rizika koji se mogu povezati sa rakom želuca među mnogobrojnim važno mjesto zauzima prehrana. Slana, pržena, hrana bogata kemijskim spojeva može doprinijeti razvoju raka želuca. Pojedine skupine imaju veliki rizik za razvoj raka želuca zbog radnih uvjeta u kojima se nalaze. Osobe koje u radnom procesu svakodnevno dolaze u kontakt sa nekim kemijskim spojevima koji su kancerogeni za ljudsko zdravlje, izloženi su riziku od nastanka raka želuca.

Simptomi

Simptomi raka želuca se u pojedinih bolesnika razlikuju među najčešćima su: bol u području žličice (epigastrija) ona je prema statističkim podacima prisutna je u oko 70% bolesnika. Bolesnici gube na tjelesnoj težini, žale se na mučninu i povraćanje. Otežano gutaju i imaju poteškoća sa probavom. Žale se na osjećaj punine u želucu. U pojedinih bolesnika jedan od simptoma može biti pojava tamne krvi u stolici. Umor kao dominantni simptom može se pojaviti uslijed kroničnog gubitka krvi i anemije.

Liječenje

Liječenje raka želuca ovisi o proširenosti bolesti i općem stanju bolesnika. Osnovna metoda liječenja je kirurški zahvat. Radioterapija i kemoterapija kao metoda liječenja izvodi se nakon kirurške intervencije kako bi se uništile preostale maligne stanice. Cilj liječenja produžiti život bolesniku i maksimalno podići kvalitetu življenja. Ako je kod bolesnika došlo do proširenja raka želuca (metastaze na okolne organe) kruški zahvat ne može pružiti izlječenje ali može ublažiti postojeće simptome onda se provodi palijativni kirurški zahvat.