Reumatoidni artritis - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Reumatoidni artritis

simptomi koje ste odabrali

Gubitak tjelesne težine

Groznica

Bolni zglobovi

Oticanje zglobova

Malaksalost

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest je tri puta češća u žena nego u muškaraca i podjednako pogađa ljude svih rasa. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja se javlja kada tijelo greškom napada vlastiti imunološki sustav.

Reumatoidni artritis može izazvati upalu tkiva oko zglobova, ali i u drugim organima u tijelu. Upala se može  pojaviti u tkivu oko zglobova, poput tetiva, ligamenata i mišića. U nekih bolesnika s reumatoidnim artritisom, kronična upala dovodi do uništavanja hrskavice, kostiju i ligamenata, što uzrokuje deformaciju zglobova.

Prevencija

Ako postoji genetska predispozicija za razvoj reumatoidnog artritisa nužne su preventivne kontrole kako bi se na vrijeme poduzele adekvatne mjere liječenja.

Simptomi

Simptomi poput malaksalosti, gubitka tjelesne težine i groznice mogu biti početni znaci reumatoidnog artritisa. Po simptomima može podsjećati na prehladu ili gripu, osim što simptomi reumatoidnog artritisa mogu trajati godinama. Otečenost i bol u zglobovima u većine bolesnika traje najmanje šest tjedana prije nego se reumatoidni artritis dijagnosticira. Kod velikog broja bolesnika reumatoidni artritis skoro redovito se razvija u zglobovima prstiju, često zahvaća koljena i gležnjeve. Bol je često simetrična, iako može biti znatno jače izražena na jednoj strani, ovisno koja je ruka dominantna. Upaljeni zglobovi obično su natečeni i često se pri dodiru osjeća da su topli. Mnoge bolesti imaju zajedničke simptome s artritisom, stoga je teško razlučiti je li posrijedi lupus, osteoartritis ili fibromijalgija.

Liječenje

Tijek liječenja ovisi o simptomima, općem stanju bolesnika, popratnim kroničnim bolestima. Liječenje bolesnika zahtijeva timsku suradnju zdravstvenih djelatnika. Uz farmakološku terapiju važno mjesto ima rehabilitacija po potrebi različiti zdravstveni stručnjaci, koji se uključuju ovisno o stanju bolesnika i eventualnim komplikacijama bolesti. Smanjiti upalu i bol u zglobovima, povećati funkciju zglobova i spriječiti uništenje i deformaciju zglobova imperativ je liječenja.

Rana medicinska intervencija dokazano je važna u poboljšanju rezultata. Cilj terapije lijekovima je dugoročno smanjenje upalnog procesa, sprečavanje oštećenja kostiju i ligamenata zglobova, očuvanje pokretljivosti. Promjena životnih navika i prilagodba izvođenja svakodnevnih aktivnosti mogu doprinijeti samom tijeku liječenja i zaustavljanju progresije bolesti.