Salmoneloza - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Salmoneloza

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Vrućica

Osjećaj zimice

Proljev

Grčevi u trbuhu

Opis bolesti

Salmoneloza je zarazna bolest  uzrokovana bakterijom koja se zove Salmonella.

Salmoneloze su uglavnom zoonoze, što znači da im je izvor u životinjama, životinjskim proizvodima. Također, izvor mogu biti i ljudi kliconoše koji nakon preboljena bolesti izlučuju salmonele fecesom. Pri tome oni nemaju simptome bolesti i često ne znaju da su kliconoše.Salmonele ulaze u organizam konzumacijom kontaminirane hrane, a kako su salmonele prvenstveno paraziti crijeva, bolest koja nastaje upala je sluznice gastrointestinalnog trakta. Bolest obično traje 4-7 dana i kod većine oboljelih prolazi bez ikakve terapije. Međutim kod nekih pacijenata zahtjeva hospitalizaciju kako bi se spriječila dehidracija (gubitak tekućine). Teži oblici salmoneloze javljaju se kod  starijih osoba, male djece i osoba oslabljenog imuniteta

Prevencija

Preventivne mjere koje se vežu uz suzbijanje salmoneloze odnose se na svakodnevne životne aktivnosti. Treba izbjegavati kupnju osjetljivih namirnica u dućanima u kojima su loši hladnjaci.Pri kupovini prehrambenih proizvoda posebnu pozornost treba obratiti na rok uporabe i pridržavati se uputa o čuvanju. Nakon kupovine, namirnicu treba u što kraćem roku pohraniti u hladnjak jer se na visokim temperaturama namirnica može pokvariti i pri dužem transportu do kuće. Tijekom ljeta prednost treba dati toplim jelima koja se pripremaju neposredno prije obroka. Jela koja zahtijevaju toplinsku obradu sigurnija su od hladnih salata.
Ostatke hrane treba držati u hladnjaku što kraće .Izbjegavati pripremu slastica od termički neobrađenih jaja. Namirnice treba termički obrađivati na 80°C. Hrana koja je na sobnoj temperaturi mora se potrošiti u roku od 2-3 sata. Ako jelo podgrijavamo, mora se postići temperatura od 80°C i u najhladnijem njegovom dijelu.

Simptomi

Simptomi salmoneloze su proljev, vrućica i abdominalni grčevi, koji se pojavljuju  12-72 h od konzumacije zagađene hrane. Prvi su simptomi zimica, treskavica, vrtoglavica, bol u trbuhu i vrućica se penje i do 40°C. Takva povišena temperatura može potrajati i do pet dana. Javljaju se mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev. Nakon razvitka simptoma bolesti, javlja se klonulost, žeđ, pospanost, a kod težih oblika bolesti bol u nogama, suhoća sluznica. Ti simptomi rezultat su upale sluznice gastrointestinalnog trakta i gubitka tekućine i soli

Liječenje

Bolesnik se zbog simptoma obavezno treba javiti liječniku. Kako se radi o zaraznoj bolesti nužno je praćenje i mjere opreza . Bolest prolazi nakon nekoliko dana uz simptomatsko liječenje. Važno je što prije nadoknaditi izgubljenu tekućinu i soli. U težim slučajevima nužno je bolničko liječenje.