Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Šarlah

simptomi koje ste odabrali

Glavobolja

Grlobolja

Povraćanje

Jarko crveno ždrijelo

Opis bolesti

Šarlah je uobičajena zarazna bolest djece predškolskog i školskog uzrasta. Uzrokuje ju bakterija beta hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju osip. Bolest se prenosi kapljičnim putem, rjeđe preko ruku ili predmeta. Inkubacija je 3-5 dana, a zatim nastupa naglo povećanje temperature (do 40 °C), grlobolja i osjećaj klonulosti. Za razliku od nekih drugih dječjih bolesti, šarlah se mora aktivno liječiti, jer u suprotnom može dovesti do artritisa, žutice, bubrežnih tegoba i reumatske groznice.

Simptomi

Šarlah započinje grloboljom, glavoboljom, jarko crvenim ždrijelom te povraćanjem. Nakon toga se pojavljuje osip koji je fine teksture, izdignut i crvene boje. Na dodir nalikuje brusnom papiru. Pojavljuje se uglavnom na vratu, prsima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjosti bedara.

Osip obično ne pogađa lice koje je obliveno crvenilom. U roku od 10 dana, koža se počinje ljuštiti kao da je opečena suncem. U početku, jezik može imati bijeli pokrov sa povećanim crvenim okusnim pupoljcima. Poslije, kada otpadne bijeli pokrov, cijeli jezik izgleda tamno crveno.

Prevencija

Vodite računa da ne dolazite u dodir s osobama koje boluju od šarlaha. Isto vrijedi i za članove vaše obitelji. Čuvajte zdravlje uravnoteženom prehranom te obiljem sna i vježbe.

Liječenje

Šarlah, u većini slučajeva nije ozbiljna bolest, i ukoliko se pravilno liječi traje tjedan ili manje. Liječi se antibioticima koji ujedno sprječavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Ukoliko ne postoji mogućnost alergije, liječnici najčešće propisuju antibiotik penicilin. Lijek se uzima najmanje 10 dana, čak i ako se simptomi prije povuku. Osim uzimanja antibiotika, dijete treba mirovati u krevetu te piti mnogo voćnog soka kako bi se organizam isprao. Ako dijete ima povišenu temperaturu, pokušajte ju sniziti hladnim kupeljima. Paracetamol će pomoći kod ublažavanja bolova.

Posebna napomena

Šarlah uzrokuje streptokokna bakterija. Širi se dodirom sa zaraženom osobom ili udisanjem bakterije.