Seboroični dermatitis - Ordinacija.hr

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Seboroični dermatitis

simptomi koje ste odabrali

Ljuštenje kože

Opis bolesti

Seboroični dermatitis karakteriziran je  kroničnom upalom seboroičnih područja kože. Kod seboroičnog dermatitisa zahvaćeno je vlasište, lice, područje iza ušiju, gornji dio prsišta i u većini slučajeva predio leđa.

Prevencija

Obiteljska anamneza i nasljedna sklonost ka kožnim promjenama   mogu  ukazivati na povećani rizik od  pojave seboroičnog dermatitisa. Uz nasljeđe veliku ulogu ima hormonalni status ,emocionalno stanje, prehrambene navike. Svi navedeni faktori ujedno su i triger za nastanak bolesti. Stoga mjere pravovremene prevencije mogu umanjiti simptome i olakšati sami tijek liječenja.  

Simptomi

Seboroični dermatitis se može pojaviti kod djece i odraslih osoba. Promjene karakteriziraju upalne reakcije popraćene ljuštenjem  kože  zahvaćenog predjela. U  odraslih osoba na vlasištu su vidljiva   oštro ograničena žarišta veličine kovanog novca ili veća, ružičasto crvenkaste boje, prekrivana bjelkastožućkastim ljuskama. Žarišta se mogu spajati, prekriti čitavo vlasište i prijeći na kožu čela, vrata i iza ušiju. Kosa se brzo masti, nekad već dan-dva nakon pranja. Osim u vlasištu promjene se mogu javiti i na obrvama, nosnom krilu, na obrazima, bradi, u obliku dosta oštro ograničenih ružičastocrvenih suhih žarišta uz perutanje i svrbež. Rubovi očnih kapaka mogu biti crveni. Na prsima i leđima promjene najčešće poprimaju okruglasti ili ovalni oblik, veličine kovanog novca, lagano zadebljana, crvenkastožućkaste boje. Rijetko su zahvaćeni laktovi i koljena.   

Liječenje

Seboroični dermatitis se može liječiti  preparatima kao što su antimikotici, a kroz kratko vrijeme se mogu kombinirati sa kortikosteroidima i potom se stanje mora održavati neutralnim preparatima namijenjenima za seboroičnu kosu i kožu i uglavnom takvi preparati imaju na sebi oznaku DS. Ponekad se primjenjuje sistemska antimikotična terapija sa lokalnim keratoliticima koji uklanjaju ljuske. Lokalni keratolitici se najčešće primjenjuju u obliku maski za kosu. U slučaju superinfekcije bakterijama može se terapija nadopuniti antibioticima bilo lokalno ili sistemski Liječenje treba prilagoditi jačini simptoma,kronološkoj dobi osobe te općem zdravstvenom stanju. Pomoć liječnika svakako treba zatražiti ako su simptomi ponavljajući i kao takvi umanjuju kvalitetu svakodnevnog života.  tijekom  liječenja nužno je zatražiti mišljenje multidisciplinarnog tima stručnjaka zbog uvida u  imunološki, hormonalni, probavni, krvožilni  status osobe kako bi se isključilo prisustvo neke  druge bolest u kojoj je seboroični dermatitis popratna pojava.