Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Sinkopa (gubitak svijesti)

simptomi koje ste odabrali

Znojenje

Malaksalost

Nizak krvni tlak

Problemi s vidom

Opis bolesti

Sinkopa se može pojasniti kao iznenadni, prolazni gubitak svijesti koji nastaje uslijed poremećaja prokrvljenosti mozga. Uslijed prestanka cerebralnog protoka krvi u trajanju od 10-15 sekundi dolazi do gubitka svijesti. Uzrok nastanka  može se nalaziti u srčanim poteškoćama. Bilo da se radi o mitralnoj stenozi ,opstruktivnoj kardiomiopatiji ili nekoj drugoj srčanoj bolesti. Razlozi nastanak sinkope mogu biti uvjetovani nekim drugim uzrocima. Kod nekih osoba do sinkope može doći uslijed specifičnosti situacije npr.sinkopa izazvana kašljem, gutanjem, fizičkim naporom. Ortostatska sinkopa uslijed naglog pada krvnog tlaka poslije zauzimanja uspravnog položaja. Češće se javlja kod starijih osoba i pri predoziranju lijekovima za smanjenje krvnog tlaka. Sinkope uslijed metaboličkih poremećaja nastaju u stanju  hipoglikemija(smanjenje nivoa šećera u krvi) i najčešći je uzrok sinkope kod osoba oboljelih od dijabetesa, posebno onih koji se liječe inzulinom.

Prevencija

Osobe s dijagnozom neke od kardioloških bolesti moraju redovito kontrolirati osnovnu bolest i pridržavati se uputa liječnika. Neurološki bolesnici mjere prevencije trebaju usmjeriti prema svim napucima koje su dobili od liječnika, što također vrijedi za bolesnike s nekom od bolesti metabolizma.

Simptomi

U nekim slučajevima prije nastupa sinkope bolesnik ima stanje predsinkope koje karakterizira osjećaj gubitka svijesti,bolesnik osjeća malaksalost u cijelom tijelu, žali se na poremećaj vida, nemogućnost da ostane u uspravnom položaju .Tipični simptomi sinkope karakterizirani su padom krvnog tlaka, osoba je blijeda, znoji se, disanje je plitko. Pri gubitku svijesti osoba je nepokretna, disanje je usporeno i slabo čujno pri čemu je tonus mišića sfinktera očuvan.

Liječenje

O učestalosti sinkopa ovisi tijek liječenja. Na osnovu simptoma i učestalosti liječnik će odrediti dijagnostičke postupke kako bi se ciljano pristupilo terapiji. U slučaju da osoba dođe u stanje sinkope treba joj pružiti pomoć. Pružanje pomoći se sastoji u postavljanju bolesnika u ležeći položaj s podignutim donjim ekstremitetima kako bi se osigurao lakši i brži priljev venske krvi u srce. Ako je moguće treba ukloniti uzroke kolapsa. Prerano podizanje iz vodoravnog položaja može ponovo izazvati sinkopu.