Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Sinusitis

simptomi koje ste odabrali

Umor

Bolovi u vratu

Začepljenost nosa

Gubitak osjeta njuha

Suzenje očiju

Osjećaj punine u licu

Pritisak iza očiju

Oticanje sluzi u grlo

Bol u uhu

Zubobolja

Neugodan miris u nosu

Povišena tjelesna temperatura

Iscrpljenost

Opis bolesti

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse. Bolest može biti posljedica prehlade, upale ždrijela ili alergije. Na površini sinusa stvara se sluz koja služi održavanju vlažnosti sluznice te odstranjivanju bakterija koje se tamo nađu. Kada sluz zaostane u sinusu, stvara pritisak te izaziva bol. Sinusitis ima svoj akutni i kronični oblik. Akutni sinusitis vrlo je čest i može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova. Sinusitis je najčešće blaga, samoizlječiva bolest.

Simptomi

Akutni sinusitis karakterizira začepljen nos, osjećaj punine u licu, pritisak iza očiju, oticanje sluzi u grlo i povišena temperatura. Može se javiti bol u uhu i vratu, zubobolja, gubitak njuha, suzenje iz očiju i neugodan miris u nosu. Sve navedene simptome često prate umor i iscrpljenost. Simptomi kroničnog sinusitisa dulje traju, a kod nekih se osoba nikada u potpunosti ne povlače.

Prevencija

Upalu sinusa je teško spriječiti, ali je moguće pravodobnim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upala te spriječiti nastanak kroničnog oštećenja sluznice. Izbjegavajte tvari koje izazivaju alergije. Tu spadaju dim cigareta te zadimljene prostorije, prašina u krevetu te određene vrste hrane poput mliječnih proizvoda i pšenice. Izbjegavajte učestalo konzumiranje alkoholnih pića. Ovlaživači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je sobni zrak ugrijan centralnim grijanjem. Klor u bazenima može iritirati sluznicu nosa i sinusa pa se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinusitisu.

Liječenje

Akutni sinusitis u većini se slučajeva liječi lijekovima koji olakšavaju simptome, smanjuju upalu i liječe infekciju. Dok kapi za nos smanjuju otečenost sluznice i olakšavaju disanje na nos, antibiotici se koriste za liječenje bakterijske infekcije. U akutnim slučajevima liječenje obično traje 7 do 14 dana, a u kroničnim dva do tri tjedna. Za smanjivanje upale i otvaranje sinusa liječnici savjetuju i steroide za inhaliranje, poput beklometazona ili triamcinolona. Antihistaminici mogu pomoći ako je bolest izazvana alergijama. Operativno liječenje primjenjuje se kada lijekovi nemaju učinka ili kada su prisutni strukturni deformiteti poput devijacije nosnog septuma ili polipa. Kod kirurškog zahvata zvanog antrostomija, na dnu čeonog sinusa buši se rupica pomoću koje se poboljša isušivanje sinusa. Kod endoskopske operacije sinusa, kroz nos se uvodi sićušna optička sonda, pomoću koje se mogu otvoriti zatvoreni prolazi i odstraniti mrtve stanice sa sinusnih stijenki.

Posebna napomena

Osim prehlade i gripe, zatvaranje sinusa mogu potaknuti i alergijske reakcije. Tu spadaju peludna hunjavica, alergije na prašinu, životinjsku dlaku, hranu i dim. Sinuse mogu zatvoriti i nosni polipi, devijacija septuma, strana tijela ili tumori. Upali sinusa su sklonije osobe s adenoidnim tegobama te osobe oboljele od dijabetesa, HIV-a, cistične fibroze i tonzilitisa.