Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Skolioza

simptomi koje ste odabrali

Nejednakost u položaju ramena i lopatica

Razlika u visini kukova

Asimetrija struka

Pogrbljena leđa

Opis bolesti

Skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice s prisutnom rotacijom i torzijom kralježaka. Rotacija je okretanje kralježnice oko uzdužne osi, a torzija uvrtanje jednoga dijela kralježaka prema drugom dijelu. Leđa ljudi koji boluju od skolioze imaju prepoznatljiv zavoj u obliku slova C ili S. Skolioze dijelimo na funkcionalne ili nestrukturalne skolioze, tj. skoliotična držanja i organske ili strukturalne skolioze. Kod funkcionalnih skolioza nema anatomskih poremećaja kralježnice, dok su organske uzrokovane anatomskim promjenama na kralježnici, njezinim zglobovima, ligamentima ili paravertebralnim mišićima. Zakrivljenost kralježnice pojavljuje se u različitim razdobljima tijekom života. Sama skolioza, u većini slučajeva, ne izaziva bolove, pa ju liječnici često nazivaju "tihom" bolesti.

Simptomi

Pojava skolioze rijetko uzrokuje simptome. Stoga se roditeljima preporučuje da pomno prate rast i razvoj svog djeteta kako bi na vrijeme mogli primijetiti znakove moguće deformacije. U spomenute se znakove ubraja nejednakost u položaju ramena i lopatica, zatim razlika u visini kukova, asimetrija struka i naginjanje djeteta na jednu stranu. Kod neke djece, jedna noga izgleda duža od druge, leđa izgledaju pogrbljena i nagnuta prema naprijed, rebra su s jedne strane izbočenija i jače međusobno razmaknuta.

Prevencija

Kako bi se spriječio razvoj neželjenih posljedica potrebna je povećana sportska aktivnost te, za djecu prilagođena edukacija o pravilnu sjedenju i kretanju.

Liječenje

Skolioza se liječi vježbanjem, terapijom steznicima ili kirurškom korekcijom. Izbor liječenja ovisi o vremenu pojavljivanja skolioze, mjestu deformiteta, koštanoj zrelosti te o kutu zakrivljenosti. Terapija vježbanjem primjenjuje se za skoliozu čiji kut zakrivljenosti ne prelazi 25°. Terapiju steznicima potrebno je primijeniti kod skolioza s Cobbovim kutom između 25-50°. Nosi se sve dok kosti ne prestanu rasti - kod djevojčica do dobi od oko 16, a u dječaka između 17 i 18 godina. Kirurški tretman rezerviran je za skolioze s kutom većim od 50°. Najčešće se skolioze operiraju u ranoj adolescenciji, tj. u doba kad bolesnik dosegne konačnu tjelesnu visinu jer se spondilozom zaustavlja rast kralješnice u operiranom segmentu. Obično se duž kralježnice usade metalne šipke te se na taj način osigura unutrašnja udlaga koja ispravlja zakrivljenost. Poželjno je bavljenje sportom i sportskom aktivnošću kao pripomoć općem zdravlju i skoliozi.

Posebna napomena

Iako je uzrok skolioze u većini slučajeva nepoznat, vjeruje se da postoji genetska sklonost ka skoliozi. Ako se ne prepozna na vrijeme i ne liječi, s vremenom može izazvati bolne sekundarne tegobe poput tegoba s diskovima, išijasa ili artritisa.