Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Štucavica

simptomi koje ste odabrali

Štucanje

Opis bolesti

Štucavica je stanje grčenja dijafragme prilikom čega dolazi do karakterističnog zvuka. U većini slučajeva napadi traju po par minuta, ali u rijetkim slučajevima mogu biti i trajni-više od dva dana te dugotrajni- više od mjesec dana. Češća je u muškaraca. Razni su uzroci nastanka štucavice. Može se javiti zbog prebrzog jedenja (gutanja zraka), konzumiranja prevruće hrane ili alkohola. Kod upornih štucavica u pitanju mogu biti ozbiljniji uzroci poput tumora na mozgu, ozljede glave, kirurški zahvati, bolesti crijeva, hepatitis i mnogi drugi.  

Simptomi

Nastaje kada dođe do nadraživanja eferentnih ili aferentnih dijafragmalnih živaca . To uzrokuje grčenje dijafragme (ošita). Grčenje ošita dovodi do zatvaranja glotisa što sprječava prolazak zraka te se stvara karakteristični zvuk štucanja. Obično traje po par minuta te se uspješno otklanja raznim metodama (liječenje). Postoje slučajevi dugotrajne, veoma iscrpljujuće štucavice kada treba potražiti pomoć liječnika.

Prevencija

Ukoliko štucavica ima neki teži uzrok poput neke bolesti, u tom slučaju je nažalost ne možemo prevenirati. No, u većini slučajeva pojavljuje kratkotrajno, a  uzroci su banalne prirode. Prevenirati ju možemo tako da sporije jedemo kako se ne bismo nagutali zraka. Također se i preporučuje izbjegavanje piva i gaziranih pića.

Liječenje

Kod štucavice obično pomažu razni “trikovi“. Jedan od najpoznatijih je zadržavanje daha. Zadržite dah i začepite nos, ali samo onoliko koliko možete. Na taj način će se nakupiti ugljični dioksid u krvi i to bi moglo pomoći prestanku štucanja. Nadalje, stimulacija vagusa je također učinkovito rješenje. Možete pokušati s brzim ispijanjem čaše hladne vode, masiranjem očnih jabučica te gutanjem smrvljenog leda, žlica meda, šećera ili suhi kruh. Isto tako, plaženje jezika olakšava disanje te može smanjiti grčenje ošita i tako ukloniti štucavicu. Kao što je već navedeno, kada štucavica ne prestaje duže vrijeme zahtijeva liječenje. U tom slučaju ne pomažu ovi trikovi već se koriste lijekovi čiji je popis poprilično dugačak. Neki od njih su klorpromazin, skopolamin, metoklopramid.