Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Sunčanica

simptomi koje ste odabrali

Glavobolja

Vrtoglavica

Povišena tjelesna temperatura

Suha koža

Topla koža

Zvukovi u ušima

Poremećeni ritam srca

Opis bolesti

Sunčanica je termoregulacijski poremećaj koji nastaje nakon intenzivnog izlaganja glave i zatiljka sunčevim zrakama. Sunčanica se svrstava u stanja povišene tjelesne temperature, izazvane vanjskim čimbenicima,  odnosno visokom temperaturom okoline. Osobito su podložne osobe svijetle puti, osobe bez kose, te djeca i starije osobe koje se i  inače slabije prilagođavaju naglim promjenama temperature.

Prevencija

Ugroženi su sve osobe koje se dugotrajno izlažu sunčevim zrakama.  Nije preporučljivo izlaganje suncu u vremenu od 11,00-17,00 sati. Osobe koje su zbog posla direktno izložene sunčevim zraka u preventivne svrhe trebaju zaštiti glavu pokrivalom ,dobro je pokrivalo držati mokrim kako bi se glava i zatiljak što više rashlađivao, preporučljivo je obilno konzumiranje tekućine izuzev alkohola i kave. Rashlađivanje tijela kontinuirano može pomoći u prevenciji .

Simptomi

Koža je suha i topla, lice crveno, tjelesna temperatura je iznad normalne, srčani ritam i disanje su ubrzani. U lakšim slučajevima javlja se i glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica, šum u ušima, nemir, pospanost, nemogućnost orijentacije u vremenu i prostoru. U težim slučajevima može nastati proširenje zjenica, omamljenost, nesvjestica, te na kraju koma i smrt.

Liječenje

Osoba koje pokazuje simptome sunčanice treba odmah odvesti do najbliže zdravstvene ustanove. Liječenje ovisi o simptomima i općem stanju bolesnika .

Posebne napomene

Ako je osoba za koju sumnjamo da ima sunčanicu pri svijesti,  trebamo je što prije smjestiti u hlad, u poluležeći položaj. Treba joj pokušati ohladiti tijelo polijevanjem hladnom vodom (zabranjeno je naglo polijevanje veće količine hladne vode!) ili hladnim oblozima, raskomotiti joj odjeću, na čelo staviti hladne obloge ili vrećicu s ledom. Također joj treba dati dosta tekućine za piće izuzev kave i alkohola. Tijelo se rashlađuje dok tjelesna temperature ne padne na približno 38°C. Osobu koja nije pri svijesti, treba postaviti u desni bočni položaj, te pozvati hitnu pomoć. U oba je slučaja bitno osobu sa sunčanicom odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu i kontaktirati liječnika.