Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Tinitus

simptomi koje ste odabrali

Zujanje u ušima

Nemogućnost koncentracije

Pojačana osjetljivost na zvuk

Smetnje spavanja

Zvukovi u ušima

Opis bolesti

Tinitus ili šum u uhu može biti potpuno bezazlena pojava, ali ponekad je povezana s teškim bolestima. Osoba koja pati od tinitusa ima osjećaj da čuje zvonjenje, zujanje, zviždanje, cvrčanje ili druge zvukove. Ovi se zvukovi mogu javljati povremeno ili stalno i različite su glasnoće. Oni mogu biti pulsirajući, odnosno pratiti otkucaje srca.

Simptomi

Tinitus karakteriziraju zvukovi u ušima poput zvonjenja, šumova, zujanja, zviždanja. Zvukovi se javljaju povremeno ili su stalni. Najučestalije smetnje vezane za šum su nemogućnost koncentracije, smetnje spavanja ili pojačana osjetljivost na normalan zvuk. Većina ljudi kod kojih se javlja šum imaju i određeni stupanj oštećenja sluha što svakako utječe na mogućnost normalne komunikacije i na kvalitetu života.

Prevencija

Potrebno je izbjegavati buku radi sprječavanja daljeg oštećenja sluha i pogoršanja šuma. Također, izbjegavajte alkohol, pušenje i kofein te smanjite količinu soli u prehrani jer može izazvati stvaranje tekućine u ušima i pogoršati tinitus.

Liječenje

Budući da tinitus nije bolest već simptom, ne postoji jedinstvena terapija u njegovom liječenju. Međutim, ponekad se povlači spontano, bez ikakva zahvata. U liječenju šuma najčešće se koriste lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu ili u unutarnjem uhu. Ukoliko je uzrok tinitusa suvišna smola u uhu, liječnik će ju očistiti štapićem s vatom na vršku ili pumpicom. Ako imate infekciju uha liječnik će vam savjetovati kapi za uši koje sadrže hidrokortizon za ublažavanje svrbeža i antibiotik protiv infekcije. Liječenje lijekovima primjenjuje se kod osoba s kroničnim tinitusom. Ako je tinitus posljedica sindroma čeljusnog zgloba, liječnik će vas vjerojatno uputiti ortodontu ili drugom specijalistu za zube radi odgovarajućeg liječenja. Pacijente sa tinitusom moguće je liječiti i metodom retreninga. Njezin je cilj upoznati pacijenta s mehanizmom nastanka šuma. Taj postupak oboljeloj osobi omogućuje prihvaćanje šuma na podsvjesnoj razini kao nešto prirodno, a ne kao nešto što predstavlja opasnost ili upućuje na bolest. Cilj te metode nije smanjenje intenziteta šuma, već smanjenje bolesnikove reakcije na šum i privikavanje na njega.

Posebna napomena

Tinitus može ublažiti redovito vježbanje koje povećava krvotok u glavi. Iskušajte biciklizam, trčanje, aerobne aktivnosti, brzo hodanje ili plivanje.