Baza bolesti

Kalkulator baze bolesti

Tromboza dubokih vena

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
  • Bolne vene
  • Povišena tjelesna temperatura

Opis bolesti

Tromboza dubokih vena, je stanje kod kojeg se krvni ugrušak (tromb) formira u jednoj, ili više dubokih vena u tijelu, najčešće na donjim ekstremitetima. U većini slučajeva učestalije je zastupljen kod muškaraca nego u žena . Tromboza dubokih vena se najčešće javlja nakon 40 godina, ali se može javiti bilo kada . U većini slučajeva , tromboza dubokih vena nastaje bez jasno izraženih simptoma, stoga se dijagnoza ponekad i previdi. Tromboza dubokih vena je ozbiljno stanje, jer ugrušak krvi može da se oslobodi i da se proširi na ostale organe, a najopasnije je ako dođe do pluća (plućna embolija), što može biti stanje opasno po život.

Prevencija

Dugo stajanje ili dugo sjedenje može biti faktor nastanka tromboze dubokih vena . Jedan od predisponirajući faktora je i debljina te pozitivna obiteljska anamneza.

Simptomi

Jedan od simptoma ove bolesti je bol i otok, u pojedinim slučajevima može se javiti i bez navedenih simptoma, što uvelike ovisi o mjestu formiranja tromba. Tromboza se može javiti s jedne ili obje strane. Koža je osjetljiva na dodir. Bolesnici bol najčešće opisuju kao izrazito grčevitu. Mjesto boli može biti crveno, u pojedinim slučajevima moguće je bljedilo ekstremiteta. Jedan od specifičnih znakova koji se koristi pri dijagnosticiranju bolesti je jaka bol na koju se bolesnik tuži pri pokretanju noge i prilikom pritiska na mišiće potkoljenice. Temperatura može biti povišena .
U situacijama kada dođe do komplikacije tromboze dubokih vena simptomi su izraženi u obliku neobjašnjivog, naglog nastanka otežanog disanja. Osoba se žali na bol u grudima, osjećaj nelagode koji se pojačava kad osoba duboko udahne ili se nakašlje. Prisutan je osjećaj vrtoglavice u pojedinim situacija osoba može iskašljavati krv.

Liječenje

Nužno je pravovremeno potražiti pomoć liječnika. Ordinirana terapija može ublažiti simptome i umanjiti komplikacije .Kirurška intervencija u pojedinim slučajevima je metoda jedinog izbora. Redovito nošenje kompresivnih čarapa može spriječiti pojavu edema (otoka) i daljnju mogućnost širenja formiranog tromba unutar vene. Tehnika nošenja mora biti u skladu s liječničkim uputama o korištenju kompresivnih čarapa.