Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Tromboza dubokih vena

simptomi koje ste odabrali

Bolne vene

Povišena tjelesna temperatura

Opis bolesti

Tromboza dubokih vena, je stanje kod kojeg se krvni ugrušak (tromb) formira u jednoj, ili više dubokih vena u tijelu, najčešće na donjim ekstremitetima. U većini slučajeva učestalije je zastupljen kod muškaraca nego u žena . Tromboza dubokih vena se najčešće javlja nakon 40 godina, ali se može javiti bilo kada . U većini slučajeva , tromboza dubokih vena nastaje bez jasno izraženih simptoma, stoga se dijagnoza ponekad i previdi. Tromboza dubokih vena je ozbiljno stanje, jer ugrušak krvi može da se oslobodi i da se proširi na ostale organe, a najopasnije je ako dođe do pluća (plućna embolija), što može biti stanje opasno po život.

Prevencija

Dugo stajanje ili dugo sjedenje može biti faktor nastanka tromboze dubokih vena . Jedan od predisponirajući faktora je i debljina te pozitivna obiteljska anamneza.

Simptomi

Jedan od simptoma ove bolesti je bol i otok, u pojedinim slučajevima može se javiti i bez navedenih simptoma, što uvelike ovisi o mjestu formiranja tromba. Tromboza se može javiti s jedne ili obje strane. Koža je osjetljiva na dodir. Bolesnici bol najčešće opisuju kao izrazito grčevitu. Mjesto boli može biti crveno, u pojedinim slučajevima moguće je bljedilo ekstremiteta. Jedan od specifičnih znakova koji se koristi pri dijagnosticiranju bolesti je jaka bol na koju se bolesnik tuži pri pokretanju noge i prilikom pritiska na mišiće potkoljenice. Temperatura može biti povišena .
U situacijama kada dođe do komplikacije tromboze dubokih vena simptomi su izraženi u obliku neobjašnjivog, naglog nastanka otežanog disanja. Osoba se žali na bol u grudima, osjećaj nelagode koji se pojačava kad osoba duboko udahne ili se nakašlje. Prisutan je osjećaj vrtoglavice u pojedinim situacija osoba može iskašljavati krv.

Liječenje

Nužno je pravovremeno potražiti pomoć liječnika. Ordinirana terapija može ublažiti simptome i umanjiti komplikacije .Kirurška intervencija u pojedinim slučajevima je metoda jedinog izbora. Redovito nošenje kompresivnih čarapa može spriječiti pojavu edema (otoka) i daljnju mogućnost širenja formiranog tromba unutar vene. Tehnika nošenja mora biti u skladu s liječničkim uputama o korištenju kompresivnih čarapa.