Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Tuberkuloza (TBC)

simptomi koje ste odabrali

Gubitak tjelesne težine

Vrućica

Umor

Bolni zglobovi

Bolovi u prsima

Proljev

Otečene limfne žlijezde

Normalna ili lagano povišena temperatura

Kašalj

Blagi kašalj

Krv u iskašljaju

Noćno znojenje

Prekomjerno znojenje

Gubitak sluha

Ubrzano disanje

Opis bolesti

Tuberkuloza ili TBC je zarazna bakterijska infekcija uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Radi se o kapljičnoj infekciji koja se s bolesnika na zdrave ljude širi zrakom. Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge organe: limfne čvorove, kožu, mozak, kosti i zglobove, probavni, mokraćni i genitalni sustav. Bakterije tuberkuloze u aktivnom stanju izjedaju tkivo zaraženih organa, a to može dovesti do smrtnog ishoda.

Simptomi

U početne se simptome ubrajaju blagi kašalj i malo povišena tjelesna temperatura. Razvijanjem bolesti javlja se umor, gubitak težine, krv u iskašljaju te noćno znojenje. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s tuberkulozom su prekomjerno znojenje, otečene limfne žlijezde, bol u zglobovima, gubitak sluha, proljev, bolovi u prsima. Kod djece dodatni simptomi uključuju vrućicu, ubrzano disanje, nedostatak daha te kašalj.

Prevencija

Najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze je cijepljenje.

Liječenje

Kod pacijenata koji su inficirani uzročnicima tuberkuloze, ali nemaju aktivnu bolest primjenjuje se preventivno liječenje. Ono uključuje dnevnu dozu izonijazida i povremene kontrole. Liječenje aktivne tuberkuloze provodi se lijekovima koje nazivamo antituberkulotici, a cilj je suzbijanje i izlječenje infekcije. U liječenju tuberkuloze obično se koristi nekoliko lijekova istovremeno, primjerice, rifampicin, izonijazid i pirazinamid. Antituberkulotska terapija za plućni oblik bolesti traje 6 mjeseci, međutim koristi se kada bolest zahvaća i druge organe.

Posebna napomena

Uravnotežena prehrana bitna je za osobe s tuberkulozom. Naime, neishranjenost pogoduje aktivaciji bakterija tuberkuloze. Odmor, zdrav okoliš, smanjenje stresa i kvalitetna prehrana bogata vitaminima A, C i E su faktori koji mogu ubrzati i pospješiti liječenje i oporavak.