Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Tumor na mozgu

Opis

Benigni tumor mozga je nenormalan, ali nekancerogeni rast tkiva u mozgu. Maligni tumor mozga je bilo koji rak u mozgu koji ima moć prožimanja i uništavanja susjednog tkiva ili koji se od bilo kuda širi (metastazira) putem krvotoka u mozak. Primarni tumori mozga proizlaze iz mozga. Najčešće su primarni tumori mozga gliomi koji rastu iz tkiva koja okružuju i podupiru živčane stanice. 

Prevencija

Pozitivna obiteljska anamneza vrlo je važna kako bi se redovitim kontrolama pravovremeno proveli svi dostupni oblici liječenja. Glavobolje koje su učestale sa simptomima koji su neobični i ponavljajući iziskuju pregled i obradu neurologa.

Simptomi

Često je prvi simptom glavobolja, premda je većina glavobolja posljedica drugih uzroka, a ne tumora mozga. Glavobolja izazvana tumorom mozga obično se učestalo ponavlja ili je stalna i ne popušta. Često je jaka, a može početi u nekoga tko prije nije imao glavobolje. Pojavljuje se noću i prisutna je pri buđenju. Drugi česti i rani simptomi tumora mozga uključuju slabu ravnotežu i neusklađenost pokreta, vrtoglavicu i dvostruke slike. Kasniji simptomi mogu uključivati mučninu i povraćanje, povremeno povišenu temperaturu i nenormalno brzi (tahikardija) ili polagani puls (bradikardija) i disanje. Simptomi tumora mozga ovise o njegovoj veličini, brzini rasta i smještaju. Tumori u nekim dijelovima mozga mogu narasti do znatne veličine prije nego se pojave bilo kakvi simptomi; u drugim dijelovima čak i malen tumor može imati uništavajuće učinke. Neki moždani tumori uzrokuju epileptične napadaje. Epileptični napadaji su češći pri benignim tumorima mozga. Tumor može uzrokovati slabost ili paralizu ruke ili noge na jednoj strani tijela, a može utjecati i na sposobnost osjeta za toplo, hladno, tlak, lagani dodir ili za oštre predmete. Tumori mogu zahvatiti sluh, vid i osjet mirisa.

Liječenje

Većina tumora mozga, osobito onih malignih, liječi se nekom od kombinacija operacije, zračenja i kemoterapije. Nakon uklanjanja što je više moguće tumora, provodi se terapija zračenjem. Zračenje rijetko izliječi moždani tumor, ali ga može smanjiti u dovoljnoj mjeri da ga se tijekom mnogih mjeseci ili čak godina drži pod kontrolom. 

Posebne napomene

Pritisak na mozak može uzrokovati promjene osobnosti i može učiniti da se osoba osjeća pospanom, zbunjenom i nije u stanju misliti. Takvi su simptomi krajnje ozbiljni i zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju koja je neodgodiva.