Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Upala pluća (Pneumonija)

simptomi koje ste odabrali

Glavobolja

Groznica

Drhtanje

Bolovi u mišićima

Opis bolesti

Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvaća alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća.

U situaciji kada su upalom zahvaćene alveole jednog ili više plućnih lobusa, govori se lobusnoj pneumoniji. Kada je upala lokalizirana u više lobulusa istovremeno bolesnik ima bronhopneumoniju. Upala pluća je vrlo ozbiljna respiratorna bolest koju mogu uzrokovati različiti mikroorganizmi. Javlja se u svim dobnim skupinama .

Prevencija

Kronični respiratorni bolesnici, osobe starije dobi i djeca imaju veći rizik za obolijevanjem. Tijekom zimskih mjeseci kada je izloženost respiratornim infektima povećana nužne su mjere opreza. Boravak na svježem zraku, provjetravanje prostorija u kojima boravi veći broj osoba i izbjegavanje kontakta sa osobama kod kojih postoji sumnja na respiratorni infekt uz održavanje higijene ruku neke su od mjera prevencije.

Simptomi

Simptomi upale pluća slični su kao kod ostalih infekcija. Bolesnik može imati simptome groznice pomanjkanje teka, znojenje, drhtavicu, bolove u mišićima, zglobovima i glavobolju. Kod infekcija izazvanih pneumokokom ili stafilokokom teška slika bolesti može se razviti u toku nekoliko sati, dok je kod pneumonije prouzrokovane mikoplazmom razvoj produžen na više tjedana. Atipične pneumonije, imaju sporiji tijek klinička slika je blaža u odnosu na bakterijsku kod koje se simptomi razvijaju postupno. Visoka temperatura i drhtavica česti su kod mladih osoba s pneumokoknom pneumonijom, od kojih trećina ima herpes na usnama. Kašalj se javlja u gotovi svih bolesnika, jedan od simptoma je osjećaj nedostatka zraka. Bolesnik se može žaliti na bol u predjelu pluća kod udisanja zraka.

Liječenje

Liječenje ovisi o simptomima bolesti, općem stanju bolesnika i postojećim kroničnim bolestima.

Bakterijska pneumonija iziskuje liječenje antibioticima zbog smanjenja mogućnosti za pojavom recidivirajuće upale. Kada su u pitanju atipične pneumonije terapija je u većini slučajeva usklađena sa simptomima bolesti. Određene vrste virusnih upala pluća u većini se lijeće nekim antivirusnim lijekovima iz razloga što antibiotici ne djeluju na viruse. Antipiretici i lijekovi za iskašljavanje trebaju se primijeniti u skladu sa napucima liječnika. U pojedinim slučajevima bolesnici koji su oboljeli od virusne upale pluća trebaju više vremena za oporavak od bolesnika oboljelih od bakterijske upale pluća.