Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Varikoziteti vena (proširenje vena)

simptomi koje ste odabrali

Bolovi u nogama

Svrbež kože

Opis bolesti

Dilatacija ili proširenje bilo koje vene u tijelu naziva se varikozitetom vena. Do proširenja (varikoziteta) vene dolazi zbog promjena hidrostatskog  pritiska krvi u venama. Najčešće su varikozitetom vena zahvaćeni donji ekstremiteti. Mišići koji se kontrahiraju u donjim ekstremitetima  imaju ulogu pumpe zahvaljujući elastičnosti zidova vena, omogućuje  se vraćanje krvi u srce. U situaciji kada dođe do proširenja vene ,gubi se elastičnost vene njena prvobitna uloga se smanjuje i povećava se zastoj krvi.

Prevencija

Važno je znati da je prevencija najznačajnija kod postojanja predispozicije za nastanak proširenih vena. Ako osoba  ima početne znakove ili simptome varikoziteta vena adekvatne mjere prevencije mogu spriječiti pogoršanje simptoma uz brojne komplikacije .Prema najnovijim saznanjima osobe koje uglavnom imaju sjedilački oblik svakodnevnih aktivnosti daleko su više predisponirani za razvoj varikoziteta vena. Varikoziteti vena mogu se javiti tijekom trudnoće, osobe  koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu pripadaju rizičnoj skupini za razvoj varikoziteta vena.

Simptomi

Simptomi proširenih vena mogu biti vidljivi prostim okom. Vene su tamnoljubičaste ili plave boje. Venski crtež je nepravilan, osoba se žali bol i osjećaj težine u nogama. Osobe se žale na pulsiranje i vidljiv je otok na nogama. U pojedinim slučajevima  pojavljuju se svrbež kože. Neki bolesnici mogu imati rane koje otežano zacjeljuju. U slučajevima da se pojave otvrdnuća vena može se posumnjati na tromboflebitis .  

Liječenje

Često se u praksi susreću bolesnici sa uznapredovalim oblikom proširenjem vena , zbog čega je sami tijek liječenja otežan. Jedan od učestali oblika liječenja je lasersko liječenje koje zamjenjuje klasičnu kiruršku intervenciju, te je kao takvo sve češće zastupljeno . Metode pomoći kao što je nošenje kompresivnih čarapa i zavoja  od velikog je značaja. Vježbanje, gubitak tjelesne težine, podizanje nogu, i izbjegavanje  dugih perioda stajanja, ili sjedenja  samo su neke od metoda koje mogu ublažiti bol i smanjiti simptome. Navedene metode pomoći  mogu biti korisne slučajevima da osoba ima male ili srednje proširene vene.