Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Vitiligo

simptomi koje ste odabrali

Svrbež kože

Bijele mrlje po koži

Opis bolesti

Vitiligo ili telećak (Vitelius - bijele mrlje na telećem krznu) je stečena kožna bolest kod koje se javljaju oštro ograničene "bijele mrlje" na različitim dijelovima tijela, uključujući i lice, u kojima dolazi do gubitka kožnog pigmenta i nestanka pigmentnih stanica - melanocita. Može početi u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće oko 20. godine života .Podjednako zahvaća oba spola, a među djecom nešto je učestaliji kod djevojčica.  Vitiligo nije opasan za zdravlje, ali može nastati i uz neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače, šećerna bolest, perniciozna anemija, alopecija areata ili Addisonova bolest. Može se javiti i kod oboljelih od psorijaze, ali i kod malignog melanoma. Tijek bolesti je nepredvidiv. Spontana pigmentacija je obično nepotpuna, a počinje u obliku smećkastih točkica koje popunjavaju depigmentirano područje.

Prevencija

Vitiligo spada u kožne nepravilnosti stoga posebne mjere intervencije teško je izdvoji. . Važno je znati da stres može dodatno  utjecati  na kvalitetu života i razvoj promjena , izazivajući različite frustracije kod većine osoba s ovom bolesti, prvenstveno što se ne može predvidjeti prognoza bolesti.

Simptomi

Vitiligo se u ranoj fazi nastanka manifestira sitnim, oštro ograničenim, mliječnobijelim mrljama koje u toj fazi mogu biti praćene svrbežom, a nerijetko je rub promjena tamnije pigmentiran. Veličina im varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promjeru. Tijekom vremena broj promjena se povećava i spaja u veća žarišta, a svrbeža nema. Promjene mogu biti simetrično ali i asimetrično raspoređene. Nalazimo ih na udovima, osobito iznad zglobova prstiju šaka, na koljenima i laktovima, na licu (oko očiju i usana), u pazusima, oko pupka, na potkoljenicama, leđima, genitalnoj regiji. Istovremeno se može javiti i depigmentacija kose i sluznica usne šupljine i genitala. Ako promjene zahvate kožu cijelog tijela govorimo o "univerzalnom vitiligu".

Liječenje

Samo liječenje i terapijski tijek ovisi  o lokalizaciji i trajanju bolesti.  U ranoj fazi nastanka vitiliga postoji bolji terapijski odgovor, a u kasnijoj, kada su melanociti razoreni, učinak terapije je smanjen najdjelotvornija terapijska metoda za sada se pokazala fototerapija.

Mjere opreza

Bez obzira na kliničku sliku te metode liječenja, potrebno je provoditi intenzivnu fotozaštitu osoba s vitiligom.