Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Vodene kozice

simptomi koje ste odabrali

Vrućica

Osip na koži

Mjehurići ispunjeni tekućinom

Svrbež kože

Opis bolesti

Vodene kozice su dječja zarazna bolest uzrokovana Varicella zoster virusom. Bolest je vrlo zarazna, a zahvaća uglavnom mlađu populaciju, rjeđe odrasle. Prenosi se neposrednim kontaktom između dviju osoba pri govoru, kašljanju i kihanju, preko ruku i predmeta ili sadržajem tekućine iz mjehurića.Inkubacija traje obično oko 15 dana. Zaražena osoba postaje zarazna za druge oko sebe u zadnjim danima inkubacije. Većina djece zarazi se virusom do svoje desete godine. Kod djece je bolest blaga, ali kod odraslih postoji opasnost od ozbiljnih komplikacija, poput bakterijske upale pluća. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Vodene se kozice mogu prenijeti s trudnice na njezino nerođeno dijete, a posljedica mogu biti urođene mane. Stoga se ženama koje razmišljaju o trudnoći savjetuje da potvrde imunitet krvnom pretragom.

Simptomi

Vodene kozice karakterizira svrbež i osip na koži. Mjehurići ispunjeni tekućinom pucaju i pretvaraju se u kraste koje otpadnu u roku od 9 do 13 dana. Pojavi osipa prethodi blaga vrućica i osjećaj malaksalosti. Mjehurići se šire u razmaku od dva do četiri dana, a najprije se pojavljuju na trupu, potom se šire na ekstremitete, lice i vlasište. Osip se može pojaviti i u ustima te na drugim, unutarnjim dijelovima tijela. Svrbež je katkad neizdrživa pa oboljeli nehotično otkinu krasticu. Na tom mjestu ostaje trajan ožiljak. Mjehurići se mogu inficirati bakterijom stafilokok, obično od češanja. Kod ozbiljnih sekundarnih infekcija ponekad je potrebna hospitalizacija.

Prevencija

Varicella zoster imunoglobulin može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. Daje se osobama s visokim rizikom za razvoj komplikacija. U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama. Tu spadaju i žene koje su izložene virusu tijekom trudnoće. Cjepivo protiv vodenih kozica, koje je registrirano u Hrvatskoj može se dati djeci u dobi od 12 do 18 mjeseci. U dobi od 12 mjeseci do 12. godine života daje se jedna doza, a iznad 12. godine života dvije doze cjepiva u razmaku od 6 do 10 tjedana. Osim djeci, cjepivo se može dati i odraslim visokorizičnim osobama. Djeca ne bi smjela ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste.

Liječenje

Liječenje vodenih kozica je simptomatsko, a cilj je spriječiti sekundarne infekcije. To je moguće postići odražavanjem redovite higijene bolesnika te održavanjem čiste posteljine. Također se valja suzdržavati od češkanja zahvaćenih mjesta. Za ublažavanje svrbeža koriste se kupke od hipermangana koje se pripremaju tako da se hipermangan stavlja u vodu dok otopina ne poprimi blijedoružičastu boju. Kod jačeg svrbeža liječnik može propisati i sedative te antihistaminike koji se uzimaju oralnim putem. Za snižavanje temperature valja uzeti paracetamol, a izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu. Antibiotici su potrebni ako se pojavi sekundarna bakterijska infekcija kože ili ako odrasla osoba s vodenim kozicama oboli od bakterijske upale pluća. Samo pri težim kompliciranim kliničkim manifestacijama bolesti daje se antivirusni lijek Aciklovir.

Posebna napomena

Posebnu brigu treba posvetiti higijeni ruku i noktiju kako bi se spriječila pojava sekundarnih bakterijskih infekcija. Podrežite djetetu nokte ili mu pokrijte ruke čarapicama ili rukavicama spojenih prstiju da biste ga spriječili u češanju.