Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Zatvor stolice

simptomi koje ste odabrali

Umor

Tvrda stolica

Otežano pražnjenje crijeva

Smanjenje broja stolica

Opis bolesti

Stanje u kojem osoba ima neugodno ili rijetko pražnjenje crijeva nazivamo zatvorom stolice. Osoba sa zatvorom stolice ima tvrdu stolicu. Uzrok zatvora stolice u većini slučajeva je promjena prehrane ili smanjenje fizičke aktivnosti. Zatvor stolice mogu uzrokovati neki lijekovi. Akutni zatvor stolice mogu ponekad uzrokovati ozbiljni problemi kao što je začepljenje debelog crijeva, slaba opskrba krvlju debelog crijeva ili ozljeda živca ili leđne moždine. Osoba može imati i osjećaj da se rektum nije u potpunosti ispraznio. Akutni zatvor stolice počinje naglo i zamjetljivo. S druge strane, kronični zatvor stolice može započeti podmuklo i trajati mjesecima ili čak godinama te izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće.

Prevencija

Užurbani način života te neredovita i nepravilna prehrana česti je razlog pojave zatvora stolice. Uz navedeno, sjedeći način života sa smanjenim brojem fizičkih aktivnosti može doprinijeti pojavi zatvora stolice. Za učinkovitost u liječenju i prevenciji zatvora dovoljan je dnevni unos od oko 30 grama vlakana. Većina populacije u prosjeku dnevno unese u organizam od 5 do 14 grama vlakana, što je nedovoljna količina za normalnu probavu.

Simptomi

Zatvor se očituje smanjenjem broja stolica, njihovom tvrdoćom te otežanim pražnjenjem crijeva. Zatvor se može javiti samo povremeno ili pak prerasti u kroničan problem potraje li dulje od šest tjedana. Opstipacija je često praćena umorom jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz sadržaja crijeva. Kad je prolaz crijevnog sadržaja usporen, sluznica crijeva dulje upija vodu i stolica postaje tvrda.

Liječenje

Stimuliranje rada crijeva i prirodno pražnjenje nije samo preventivna mjera, on je ujedno i početni oblik liječenja. Za učinkovitost u liječenju i prevenciji zatvora savjetuje se dnevni unos od oko 30 grama vlakana. U slučajevima da i dalje imate poteškoće i kronične zatvore stolice obavezno se javite gastroenterologu. Način liječenja će specijalist definirati nakon temeljne kliničke obrade.

Posebna napomena

Samo ako je doista nužno, možete posegnuti za laksativima, no bez pretjerivanja i uvijek u dogovoru s liječnikom. Dugotrajno, prečesto ili nepravilno korištenje ovih lijekova može izazvati nadraženost crijeva te neku vrstu ovisnosti uslijed koje bi pražnjenje bez laksativa moglo postati problem. Laksative treba koristiti samo kao sredstvo za kratkoročno rješavanje zatvora.