Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Želučani čir

simptomi koje ste odabrali

Bol u trbuhu

Mučnina

Opis bolesti

Želučani čir ili ulkus je okruglo oštećenje sluznice, prvenstveno želuca i jednjaka ili dvanaesnika, koja prodire kroz mišićni sloj sluznice, a zarasta ožiljkom. Od njega obolijevaju sve dobne skupine, a najčešće pogađa osobe u dobi između 40 i 50 godina. Osobe u dobi između 60 i 70 godina najčešće su meta želučanog čira čiji su simptomi slični onima čira na dvanaesniku. Više od polovice oboljelih su muškarci. Iako ne postoje dokazi, stručnjaci vjeruju kako želučani čir, osim stresa izaziva i stalna nezdrava prehrana.

Simptomi

Bol u trbuhu i nelagoda najčešći su i najkarakterističniji simptomi ulkusne bolesti. Bol ima karakter “pečenja“, može biti i tupa, a najčešće se javlja u gornjem dijelu trbuha tj. žličici. Kod želučanih bolesnika bol se javlja oko jedan sat nakon uzimanja obroka. Bolesnik može osjećati mučninu i nagon za povraćanje. Karakteristično je gubljenje na tjelesnoj težini zbog boli koja se javlja nakon uzimanja hrane.

Prevencija

Kako bi se rizik od ulkusne bolesti sveo na najmanju moguću mjeru potrebno je smanjiti unos kalorične i masne hrane, alkohola, kofeina i duhana jer upravo oni igraju važnu ulogu u nastanku čira. Pojavi čira mogu pogodovati i stres, nesteroidni protuupalni lijekovi te virusi.

Liječenje

Dva su glavna načina liječenja ulkusne bolesti: lijekovima i operacijski. Za liječenje čira lijekovima koriste se antacidi tj. lijekovi koji smanjuju kiselost u želucu te histaminski H2 blokatori. Osim što snižavaju razinu želučane kiseline, kada se uzimaju u razdoblju od četiri do šest tjedana, dovode do zacjeljivanja čira u 80 posto slučajeva. Ako je čir izazvan bakterijskom infekcijom, liječnik vam može propisati kombinaciju antibiotika. Ako čir krvari, kirurg će utvrditi izvor krvarenja i zaustaviti ga. Perforirani čir mora se zatvoriti hitnom operacijom.

Posebna napomena

Osobe oboljele od čira na želucu moraju biti pod stalnim liječničkim nadzorom jer su opasnosti povezane sa želučanim čirom, poput anemije, krvarenja, tegoba s gušteračom i raka želuca, vrlo ozbiljne. Veću vjerojatnost obolijevanja od želučanog čira iz kojeg se razvija rak imaju osobe s krvnom grupom A. Zašto je tomu tako, još uvijek se ne zna. Čirevi na dvanaesniku češće se pojavljuju kod osoba s krvnom grupom 0, vjerojatno zato što ne stvaraju antigene koji mogu zaštiti želučanu sluznicu.