Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Žgaravica

simptomi koje ste odabrali

Bolovi u prsima

Otežano gutanje

Bol u prsima pri saginjaju

Osjećaj žarenja i pečenja u središnjem dijelu prsa

Opis bolesti

Žgaravica je osjećaj žarenja tj. pečenja koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta prema vratu. Osnovni je simptom gastroezofagealne refluksne bolesti tj. povrata (refluksa) želučane kiseline iz želuca u jednjak. Donji sfinkter jednjaka zadužen je za zadržavanje želučane kiseline u želucu. Ako se sfinkter otvara prečesto ili previše, želučana kiselina može dospjeti u jednjak i izazvati žgaravicu. Javlja se nakon konzumiranja masne i pržene hrane, obično sat vremena nakon jela. Može ju izazvati ležanje nakon jela te teški fizički napor nakon obroka. Vrlo često su uzrok tegobama antireumatici tj. lijekovi za bolove, neki antidepresivi, narkotici, estrogeni, lijekovi za astmu. Na pojavu čira utječe i emocionalni stres, pušenje, alkohol, pretilost, preobilni obroci, brzo gutanje te slabo žvakanje hrane. Žgaravica dugoročno utječe na psihičko i fizičko zdravlje pojedinca, te smanjuje radni potencijal. Može se vrlo uspješno liječiti, no važno je promijeniti životne navike.

Simptomi

Žgaravica se manifestira osjećajem žarenja i pečenja u središnjem dijelu prsa. Ponekad može izazivati teškoće u gutanju. Žarenje se javlja nakon obroka i traje nekoliko minuta ili nekoliko sati. Moguća je pojava boli u prsima, posebice nakon saginjanja ili kad legnete. Kod nekih se pacijenata javlja i neugodno podrigivanje.

Prevencija

Jedite sjedeći i polako. Dobro prožvačite hranu. Pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Izbjegavajte ljutu hranu kao i agrume, češnjak, gazirana pića, začinjenu hranu i rajčicu. Nemojte jesti prije odlaska na spavanje. Nemojte leći odmah nakon jela. Ako ste pretili, smršavite. Vježbajte. Prestanite pušiti. Neka vaša odjeća bude prozračna i komotna jer uska odjeća povećava pritisak na želudac. Žvačite gume za žvakanje jer pojačavaju stvaranje sline koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku i ispire kiselinu nazad u želudac.

Liječenje

Liječnika biste trebali posjetiti ako su epizode žgaravice česte i onemogućavaju vas u odvijanju svakodnevnih aktivnosti. On će utvrditi uzrok žgaravice što će olakšati liječenje. Postoje dvije vrste preparata koji su dokazano djelotvorni kod žgaravice. To su antacidi i H2 blokatori. Obje skupine lijekova smanjuju kiselost želučanog sadržaja i smanjuju iritaciju jednjaka, želuca i dvanaesnika. Antacidi djeluju brže jer direktno neutraliziraju već prisutnu kiselinu u želucu. H2 blokatori smanjuju stvaranje kiseline u želucu te njihov učinak dolazi do izražaja kasnije, ali dulje traje. Ako ste trudni, simptomi će se vjerojatno sami povući nakon poroda, a ako je žgaravica uzrokovana prekomjernom tjelesnom težinom potrebno je smršaviti.

Posebna napomena

Mnogi pacijenti vjeruju kako mlijeko olakšava tegobe koje uzrokuje čir. Međutim, kad mlijeko stigne u želudac, mliječne masnoće, kalcij i bjelančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i time pojačavaju žgaravicu. Isto vrijedi i za mentol bombone. Metvica ima opuštajući učinak na donji sfinkter jednjaka i tako povećava opasnost od žgaravice.