Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Žučni kamenci

simptomi koje ste odabrali

Mučnina

Povraćanje

Povišena tjelesna temperatura

Snažna bol ispod desnog rebrenog luka

Žutica

Opis

Žučni kamenci predstavljaju naslage nalik kristalima u žučnom mjehuru. Mogu biti različite teksture i veličine, a može ih biti samo jedan ili više. Gotovo svaka deseta osoba ima žučne kamence, no u većini slučajeva oni su potpuno bezazleni. Probleme obično izazivaju kamenci koji se pomaknu i začepe žučni prolaz ili zajednički žučni vod koji se stapa s izvodnim kanalom gušterače, što pak može dovesti do njene upale. Rijetka je, ali vrlo opasna pojava, da žučni kamenci začepe prolaz iz tankog u debelo crijevo što izaziva neprestano povraćanje. Žučni kamenci mogu dovesti i do raka žučnog mjehura i žučnog voda. Četiri puta su češći kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi

Snažna i nagla bol ispod desnog rebrenog luka koja se može širiti prema lopatici, mučnina i povraćanje, povišena tjelesna temperatura te žutica. Svi se ovi simptomi javljaju kad se kamenci začepe u nekom od žučnih kanala.

Prevencija

U ovom slučaju pravilna ishrana je najbolja prevencija. Hrana bogata vlaknima, a siromašna mastima pomaže da žučni kamenci ostanu u tekućem obliku. Stoga se preporučuje sirovo voće i povrće, grah i grašak i žitne pahuljice. Pokazalo se i da redovita konzumacija maslinovog ulja pridonosi sprječavanju stvaranja žučnih kamenaca.

Liječenje

Ako je riječ o manjim kamencima, najčešće će liječnik preporučiti tek promjenu prehrane. Međutim, ako kamenac stvara probleme ili je prisutan u velikom žučnom vodu, preporučuje se kirurški zahvat. Danas je popularna i metoda razbijanja kamenaca, tzv. litotripsija u kojoj se kamenci razbijaju izvantjelesnim šoknim valovima.

Posebne napomene

Iako se u žučnoj dijeti preporučuje izbjegavanje masti, naglo smanjivanje ili potpuno izbacivanje masti iz prehrane nije preporučljivo, jer premalo masti također može izazvati stvaranje žučnih kamenaca.